Támasz-Téka Kortársképzés


Kortársképzés indul Békésen!
Támasz- Téka Kortársképzés

A program célcsoportja a Békési kistérségben élõ hátrányos helyzetû közösségekhez tartozó 14- 22 év közötti segíteni vágyó fiatalok, illetve az õket körülvevõ ifjúsági csoportok. Szem elõtt tartva, hogy a kábítószer-probléma által leginkább a fiatalok vannak érintve, a prevenció mellett fontos a megkeresõ- és az ártalomcsökkentõ tevékenységeken való részvétel, illetve a nyomon követés is, melyben motiváló erõként hathat a kortárssegítõ. A program során elsõdleges feladat a szociálisan érzékeny, segítõi motiváltsággal rendelkezõ fiatalok felkutatása- iskolák, lakásotthonok, iskolák látogatása az együttmûködõ partnerek segítségével. A kortárssegítõ mindazon által, hogy elsajátította a segítõi attitûdöket, megismeri önmaga képességeit, készségeit, kompetenciáját, képes lesz hitelesen, és személyre szabottan segíteni a problémákkal küzdõ vele egyidõs társain.


Programelemek:

I.szakasz:
Képzés moduljai (30 óra), melyet a Békési Mentálhigiénés Szolgálat munkatársai tartanak:
- kommunikációs tréning
- önismereti tréning
- közösségépítõ foglalkozás
- lelki egészségvédelem alapjai
- droginformációk
A résztvevõ fiataloknak a program során fejlõdik az érzelmi intelligenciája, képesek lesznek a reális, optimista önértékelésre, saját motivációjuk, életcéljuk megfogalmazására, az emberi kapcsolatokban történõ eligazodásra, a szermentes életvitelre való törekvésre és az elvégzett képzés szerinti segítségnyújtásra.
Mindazon által, hogy a résztvevõk segítõi attitûdje, kommunikációjuk és számos készségük fejlõdik, olyan úton indulnak el, mely hatással lehet a pályaválasztásukra. Megváltozik az emberekhez, kortársakhoz való viszonyuk és nyitottságuk. A tréning elvégzése után a kortárssegítõk az elsajátított tapasztalatokat, ismereteket felhasználva részt vesznek a játszóházakban, csoportfoglalkozásokon, kapcsot alkotnak a nehezen elérhetõ, több problémás fiatalok és a kompetens szakemberek között. Mindezen foglakozások mellett képesek lesznek aktívan helytállni a kábítószer probléma visszaszorítására tartott tevékenységek szervezésében és lebonyolításában.

II. szakasz:
A képzést követõen Kortársoktatáson vesznek részt.
Cél a kortársképzésben kiképzett diákok, fiatalok közül oktatók képzése a gyakorlatban. Rendszeres megjelenés iskolai színtéren belüli és kívüli ismeretterjesztõ, ártalomcsökkentõ programokon. Esetmegbeszélõ csoport kíséri a programot. Kb. 200 fõ részére történõ szolgáltatásnyújtás.

III. szakasz:
Kortárs segítõi-oktatói hálózatépítés
A projekt ideje alatt kétszer, közvetlen hangvételû, ifjúsági közösségi konferencia program keretében történõ tapasztalatcsere, elméleti ismeretfejlesztés. Különbözõ ifjúsági, ifjúsággal foglakozó szervezetek intézmények felkeresése, tájékoztatása.

IV. szakasz:
Szupervízió
A program megvalósítói számára végigkíséri a programot a 2 havonta (3 óra/hó) történõ szupervízió, összesen 12 óra


Jelentkezni lehet:
2009. szeptember 30-ig

Békési Mentálhigiénés Szolgálat
5630 Békés, Borosgyán u. 1/1.
Tel. 66/643-991

Bula Erika: 30/8241/525
Tüzes Katalin: 30/449-4678

Támogató: ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit KFT.

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!