TÁMOP pályázat a Békés Városi Kulturális Központban


Megjelent: 2011 Május 2. ( Hétfő ) 13:24
Módosítva: 2011 November 30. ( Szerda ) 11:27
A Békés Városi Kulturális Központ 2010 tavaszán sikeres pályázatot nyújtott be az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóságához.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Társadalmi Megújulás Operatív Programjában TÁMOP 3.2.11/10-1-2010-0055 "Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatása" volt az elsődleges cél.

A hat együttműködő oktatási intézmény: a Békési Kistérségi Általános Iskola Eötvös József Székhelyintézménye, Karacs Teréz Tagintézménye, Dr. Hepp Ferenc Tagintézménye, Tarhos Tagintézménye, a Békési Kistérségi Óvoda, a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, melyekben összesen 940 diák foglalkoztatása folyik, akik között vannak halmozottan hátrányos helyzetűek is.

A projekt összefoglaló neve: " A kultúra mindenkié – gyermek és ifjúsági szabadidős programok Békésen és környékén.", mely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában valósul meg.
Elsődleges feladatként, a partnerintézmények tanulói számára, a tanórán kívüli szabadidős tevékenységek biztosítását vállaltuk Az óvodások iskolára felkészítő, készségfejlesztő, játékos foglalkozásokon, az általános iskolás korú gyerekek heti, havi rendszerességű, tanórán kívüli szabadidős tevékenységekben, illetve négy napból álló témaheteken vesznek részt, két féléven át.

A projekt kezdő időpontja 2011. augusztus 1, míg a zárása 2011. július 31.

Az Eötvös József Székhelyintézményben 516, az első osztálytól a hatodik évfolyamba járó diák részvételével, 6 napközi foglalkozás zajlik már 2010. októbere óta, ahol kreatív foglalkozásokon keresztül fejlesztik a már eddig megszerzett tudásukat. Az első félévben két témahéten vettek részt az 1-4. évfolyamos gyerekek, akik az egészségtudatos életmód mibenlétével ismerkedtek, míg az 5-6. évfolyamosok a karácsonyi ünnepkörről tanulhattak bővebben.
A második félévben a 3-4. osztályosok Szanazugba kirándulnak, és a "Kapcsolat a természeti elemekkel témahéten" gazdagodnak új ismeretekkel. Az 5-6. osztályba járók ellátogatnak Szegedre, ahol "Hon-és népismereteik" bővülnek majd.

A Dr. Hepp Ferenc Tagiskola szintén októberben indított foglalkozásai is az elvárásoknak megfelelően valósulnak meg, a tanulók legnagyobb örömére. A projekt által a pedagógusoknak nem csak az alsós kisdiákokat sikerült bevonni a tanórán kívüli közös munkába, hanem a felső tagozatos gyermekeket is. A diákok számára így lehetőség nyílik szabadidejük hasznos eltöltésére. A havi napköziken, heti-, és havi szakkörökön kívül a "Múlt mesterségei a mai keretek közt, hagyományok hete" témahét két félévre bontva valósul meg, melynek második alkalma az év végi tanítási napokat teszi majd rendkívülivé.

A Békési Kistérségi Általános Iskola Tarhos Tagintézményébe járó diákok közül 28 fő hetente úszásoktatáson vesz részt a Békési Uszodában.

A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium 14-18 éves tanulói hetente, 12 fővel délutáni Színjátszó Stúdión vesznek részt. 2011. március 15-én, a városi megemlékezésen, a Békés Városi Színjátszó Stúdió tagjaival közösen előadott műsorral színesítették az ünnepséget.


2010. szeptemberében "Betyárok a Bakonyban" című témahéttel kezdődött el a Békési Kistérségi Általános Iskola Karacs Teréz Tagintézményében a TÁMOP 3.2.11/10-1-2010-0055-es pályázati program által működtetett csoportok tevékenysége.

A 4 napos témahét keretében 20 fő felső tagozatos diák járt Fenyőfőn, ahonnan számtalan új ismeret- és élményanyaggal tértek vissza.

Októbertől az alsó tagozatban minden évfolyam számára külön-külön olyan havi napközis foglakozást indítottak el, melynek célja a kulturális és művészeti nevelés, egészségtudatos életmód kialakítása. Évfolyamonként egy-egy alkalommal 40-46 fő vesz részt a programokon.
A felső tagozatos gyerekek Képzőművészeti foglalkozás keretében, hetente ismerkedhetnek és sajátíthatják el a különböző grafikai és festészeti technikákat. A foglalkozásokat alkalmanként 15 fő látogatja.
A 2010/2011-es tanév második félévében a "Hegyek-völgyek között" című témahét során ismételten útra kél 20 fő felső tagozatos. Úti céljuk Parádfürdő és környéke lesz.

A pályázati támogatásnak köszönhetően a Békés Városi Kistérségi Óvoda Jantyik utcai Tagóvodájában három olyan új kiscsoportos foglalkozás indulhatott be, melyek során a kicsinyek számára helyben elérhetővé vált a Zeneóvoda, a Gyermek-táncház, valamint "Ügyes manó" néven egy kreatív játszóházi foglalkozás is. A csoportok havi szakkörként működnek, alkalmanként 12-15 fő apróság részvételével, szakképzett csoportvezető irányításával.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!