Túlélte Békés a Földrengést - Kép + videó a mai gyakorlatról!


Zajlik a Katasztrófa védelmi gyakorlat - leglátványosabb mozzanatáról képeink és egy 8,5 perces videóösszeállítás.

"Földrengés 2011" elnevezéssel katasztrófavédelmi gyakorlat kerül lebonyolításra 2011. május 5-én (csütörtök) reggel 6 és délután 16 óra között a Békési települési polgári védelmi szervezetek, valamint az érintett szervezetek gyakoroltatásának céljából.

A gyakorlat célja: a kialakult katasztrófák és azok következményeinek felszámolása érdekében a Helyi Védelmi Bizottság (HVB) irányításával a védelmi igazgatásban, illetve a kárelhárításban résztvevők együttműködésének begyakorlása, valamint a meghatározott jelzési-, riasztási-, tűzoltási-, kárelhárítási-, tájékoztatási-, együttműködési és védekezési eljárások megismerése, begyakorlása és hatékonyságuk vizsgálata.

A gyakorlat helyszínei: Polgármesteri Hivatal, Békés Kőrösi u.- Tátra u.- Vashalom u.-Fürdősétány u., Duzzasztó, és a Dánfoki Ifjúsági Tábor.

Összesen 106 fő vesz részt a gyakorlatban. Gyakorlatvezető: Izsó Gábor Polgármester Úr , a HVB elnöke.

A feltételezett helyzet:

A gyakorlat feltételezése szerint 2011. május 5-én 06.00 órakor Békés városát a Richter-skála szerinti 6-os erősségű földrengés rázza meg, melynek következtében a városban 73 családi ház megsérül, ebből 15 ház szerkezete olyan erősen rongálódik, hogy lakhatatlanná válik, a rengés körzetében 8 személy súlyosan, 20 könnyebben sérül.

A káresemény bekövetkezését követően kerül sor a gyakorlat végrehajtására először elméleti majd gyakorlati szinten a fent megjelölt helyszíneken. A gyakorlat során lebontásra kerül a "fürdő" területén található volt öltöző épülete, ezért meglehetősen nagy zajhatásra lehet számítani.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy ezen a napon senki ne ijedjen meg, ha gyakran hallja a tűzoltók, mentők, rendőrségi autók szirénázását a városban. A gyakorlat nyilvános, így az önkormányzat reméli, hogy a lakosságot nem a rémület, csak a kíváncsiság "vonzza" a helyszínekre.

A gyakorlat a lakosság védelme és a város biztonságának megőrzése érdekében történik.

Békés, 2011. április 27.

Izsó Gábor sk.

polgármester


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!