Több száz komposztálóláda kerül kiosztásara


Háromból három nyertes pályázat megvalósítása kezdődik meg a jövőben Békésen melyek

mindegyike házi komposztálást népszerűsítő projekt megvalósítására lett benyújtva a tavalyi év végén.

Egy átlagos háztartásban évente 350 kg hulladék keletkezik, ezen hulladék közel 40 %-a szerves eredetű. Az önkéntes békésiek a ház körül keletkező, biológiailag lebomló hulladékaikat helyezhetik majd el és készíthetnek belőle házi komposztot. Köszönhető ez annak a korábban benyújtott három pályázatnak, melyet a helyi önkormányzat, a kulturális központ és a Békési Városvédő Szépítő Egyesület külön-külön nyújtott be a Környezet és Energia Operatív Program 2009-6.2.0/A komponensére.

A komposztáló edények használatát előadásokkal fogják megtanítani a résztvevőknek. A projektnek kettő célkitűzése van, ezek egymással párhuzamosan egymást erősítve valósulnak meg. Egyik, hogy ingyenesen biztosítják 810 darab családnak a komposztládát, másrészről szemléletformálást is megvalósítanak különböző előadások keretében. Jelenleg a ládák kiosztásának elkészítése folyik, a tényleges láda kiosztások június 1 hetében kezdődnek meg.

Ezzel egy időben felkészítik a lakosokat, hogy rendeltetésszerűen használják a ládákat. A már nyertes pályázatok mindegyike 10 millió forint értékben nyújt segítséget a város zöldhulladék kezeléséhez. A pályázatok mindegyike 95 %-os támogatottságú, így minimális, mintegy fél-félmillió forint az önköltség igénye.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!