Ilyen volt a német érettségi - Az FGYKI szaktanára értékel


Az FGYKI szaktanárait kértük fel, hogy értékeljék az idei érettségi témáit saját szakjaik szerint. Mucsi András tanár most a német érettségit elemzi:

Összesen 117 vizsgapontért küzdöttek azok a diákok, akik pénteken megírták a német érettségit. Megítélésem szerint az utóbbi évek legnehezebb feladatsora volt az idei, bár a legtöbb feladattípus ismerős volt, így célirányosan készültünk rá. A sikeres vizsga kulcsa a szókincs, azt semmi sem pótolhatja. Különösen a Hallott szöveg értése nevű vizsgarész volt nehéz.
Az első összetevő, az Olvasott szöveg értése három feladatból állt, amelyen mindegyike eredetileg német újságokban jelent meg. Az első feladatban az újságcikkben célirányosan kellett információkat kigyűjteni, itt a keresési feltételek szavainak ismerete volt a sikeres megoldás feltétele. Ez viszonylag egyszerű volt. A következő feladattípus is jól ismert: egy interjú darabjaihoz kellett a megfelelő kérdéseket illeszteni. A harmadik feladat bizonyult a legnehezebbnek, mert itt egy részekre vágott nyaralási történetet kellett rekonstruálni, és a részleteket helyes sorrendbe rendezni. Ehhez a szöveg pontos megértése volt szükséges.
A Nyelvhelyesség vizsgarészben az első két feladatban egy-egy szövegben kellett a helyes szavakat kiválasztani a megadott lehetőségek közül. A cikkek a fekete párducról és a nagyvárosi tyúktartásról szóltak. A harmadik feladat az volt, hogy a vizsgázók a hiányos szövegben helyezzék el a megadott igék megfelelően leragozott alakjait. Ez nehéznek bizonyult. Az utolsó feladat volt a legnehezebb, mert itt hét megadott lehetőségből hat tagmondatot kellett egy hiányos szövegbe illeszteni.
A Hallott szöveg értése ez alkalommal mellőzte a megszokott, lassú tempójú interjúkat, és pörgős rádiós bejátszások alapján kért megoldásokat. Az első feladat a 25 éves mobiltelefonról, a második mindennapi hírekről, a harmadik élelmiszerek szavatosságáról szólt. Meggyőződésem, hogy ezt csak az igazán "profik", németül jól beszélők tudták megoldani.
Ezt kompenzálandó, viszonylag könnyű volt a Levélírás vizsgarész. Először egy rövid levelet kellett írni az elmúlt héten történtekről, majd egy hosszabb levelet fogalmaztak a diákok.Ennek témáját ki lehetett választani: vagy a vásárlási lázzal, vagy a nyaralási programmal kapcsolatban írhattak. Ez könnyedén megoldható feladatsor volt, összesen 33 pontról.
Úgy gondolom, nem csak a diákok várják izgalommal az eredményeket, hanem a vizsgáztatók is, akik hétfőn vehetik át a dolgozatokat javítás céljából.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!