Durkó Mihály: Az Olasz Riviéra (Riviera dei Fiori = Virágos Pa


Mentonnál elhagyva Franciaországot, rövid idő után egészen felejthetetlen látvány tárul a szemünk elé: Liguria. A tengerparti szerpentinről csodálatos világban gyönyörködhetünk egészen Genováig.

A vidék legismertebb helye Sanremo. (2002. óta egybe kell írni hivatalosan a nevét, de az olaszok sem sietik el a változtatást: az utak szélén a lakott helyet jelölő közlekedési táblákon kölönírva is látható.)
Franciaország felől megközelítve, a táj szépségét fokozza a Sanremo elővárosi részén található rengeteg virágkertészet látványa. Innen szállítják Bécsbe a híres újévi koncertekhez a virágokat.
A városban egyszerre fedezhető fel az elegáns fürdőhely és a sikátoros óvárosi szűk utcácskák látványa. Egy-két képen látható az utcákon felsővezeték. Ezek a trolibuszokat látják el árammal, hiszen a kisváros ellenére Sanremóban van trolijárat is.
Tengerparti sétánya e helynek is nagyon szép, és a tenger vize is nagyon kellemes a homokos talajjal. Nagyon szép látvány a tengerparti sétány mentén a virágokkal övezett, hófehér Primavera (Tavasz) szobor. Egy hetet töltöttünk itt egy tengerközeli szállodában, nagyszerű kilátással a tengerre. A már egy korábbi sorozatnál említett 2006-os foci VB-döntőt itt láttam. Direkt nem a szállodai szobában lévő TV-n néztem, hanem lementem egy nagy szabadtéri kivetítőhöz a temperamentumos olaszok közé nézni a meccset.
Nevezetes épületei: a Casino Sanremo, Nobel villája a tengerparton, az itt is megtalálható orosz templom, és a híres dalfesztiválnak otthont adó Teatro Ariston. Az Ariston elég jellegtelen épület, és a mindennapokban moziként üzemel. Láttuk azt az épületet is, ahol a mi Dankó Pistánkat gyógykezelték.

A továbbiakban csak felsorolom azokat a helyeket, amiket meglátogattunk itteni tartózkodásunk idején, és csak a számomra végállomásnak számító Genovát taglalom kissé részletesebben:

Aquileia: ókeresztény bazilika mozaik padlózattal (még útban az Olasz Riviérához);
Rapallo: gyönyörű város, az 1922-es Szovjet-Oroszország és Németország közötti egyezmény helye, innen közelíthető meg hajóval Portofino (és itt ettem a legjobb focaccia-t);
Portofino: az utóbbi évek egyik legfelkapottabb helye, festői öbölben ősi halászfalu, ma luxusvillákkal. Csak elektromos autókkal vagy kerékpárral szabad közlekedni, ezért is kellett Rapallóból hajóval megközelíteni;
Certosa: karthauzi kolostor;
Toirano: cseppkőbarlang ősemberi lábnyomokkal;
Noli: csodaszép öböl, sikátoros óváros;
Albenga: középkori tornyok és paloták;
Cervo: hegyre épült középkori város szépen karbantarva;
Taggia: San Domenico kolostor;
Dolceacqua: épségben megmaradt középkori kisváros kőhíddal;
Ventimiglia melletti Hanbury Botanikus Kert (itt legalább 40 fokos hőség volt, kevés kép készült itt - a kamerákat biztonságos helyre téve csak a vizet kerestük állandóan), amely eléggé elhanyagolt, egyáltalán nem egy nagy látványosság.

Genova Liguria székhelye, fontos közlekedési csomópont, Olaszország legnagyobb kikötője. Itt található a világ legrégebbi működő világítótornya, a Lanterna, amely kb. 900 éve üzemel. A város jelképe.
A városban rengeteg palota és templom van, amelyek a város virágkorát idézik. Ezért szokás nevezni a márványok városának is Genovát.
Genovában született Kolombusz Kristóf (Cristoforo Colombo).
A régi kikötő helyén 1992-re (Amerika felfedezésének 500. évfordulójára) egy hatalmas szórakoztató központot építettek, amelyben helyet kapott Európa legnagyobb akváriuma is.

Összegzésként az én benyomásom az Olasz Riviéráról: nincs annyira elegáns, mint a francia rész, földrajzi és természeti szépsége viszont messze felülmúlja azt.
Természetesen a tengerpart csodái nem érnek véget Genovánál, de azon túl nem jártam, így az én képes beszámolóm itt a végére ért a tenger mentén, és ezek a képek csak egy kevés ízelítőt adnak arról a vidékről.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!