Új nevet kaphat az FGYKI!


Interjú Zámbó András igazgatóval

Az Farkas Gyula Közoktatási Intézmény frissen kinevezett igazgatójával a tervekről és az iskola jövőjéről beszélgettünk, a teljes interjút vasárnap láthatjátok a Békés Tv magazinműsorában 19 órától és a Békés Mátrixon a friss anyagok között.


Békés Mátrix: Pénteken Békés megye közgyűlése hivatalosan is kinevezte az FGYKI élére, amit eddig megbízottként vezetett. Milyen változásokat tervez?

Zámbó András: Valóban 5 évre kaptam megbízást az intézmény vezetésére, amely információim szerint tovább bővülhet, további intézmények bevonásával. Ez új szakokat, új iskolaszerkezetet igényelhet és nem utolsó sorban új dizájnt, új nevet is.

B.M.: Információink szerint megváltozik majd az iskola neve is

Z.A.: Gróf Klebelsberg Kunó egykori kultuszminiszterről szeretnénk elnevezni az új, kibővített iskolacsoportot, aki nagyon sokat tett az oktatásért. Természetesen a névfelvétellel együtt az iskola arculata is meg fog változni. Akár 40 – 50 szakmát is taníthatunk egyszerre a jövőben az iskolacsoporton belül.

B.M.: Nem csak szakmákkal, hanem Békésen belül újabb telephellyel is gazdagodik az iskola

Z.A.: A Verseny utcai egykori levéltár épületét is átvesszük, itt tanműhelyeket alakítunk ki, összekapcsolva a már ott működő faipari műhelyünkkel, illetve ide költöztetjük át Vásárszélen található intézményt. Terveink között szerepel egy Észak – békési Pedagógia Szakszolgálat felállítása – békési központtal. Az új tanévben indul kifejezetten gyógypedagógiai céllal létrehozott óvodánk és új lendületet kívánunk adni a helyi felnőttképzésnek.

B.M.: Mindezek átalakítása nem kevés pénz. Lesz – e anyagi forrása ezeknek az átalakításoknak?

Z.A.: Már megbízott igazgatói pozícióm óta nagyon kemény és határozott pályázati munkát folytatunk, aminek az eredményei is látszik. Csak az elmúlt pár hónapban már közel 50 millió forintnyi pályázati pénz érkezett az iskolához.

Azt a Harruckernben megkezdett munkát, az a kreatív szellemiséget szeretném itt folytatni, ami ott is sikerre vitte az intézményt. Ezt a szemléletet szeretném átadni kollegáimnak is.

B.M.: Elképzelhetőnek tartja, hogy itt is saját termékei lesznek az iskolának, mint ott például a csokoládé, a különböző konzervek és egyéb termékek?

Z.A.: Ez nem feltételes mód, ez a cél, hogy itt is készüljenek olyan termékek, amelyek szervesen kapcsolódnak az intézmény szakmáihoz. Utazásszervezéstől akár a fa nyílászárókig

B.M.: Június 9-én egy Ön által szervezett pedagógusnapi bál is lesz Békésen.

Z.A.: A Békési Galériába szervezzük azt a zenés vacsorát, melyre társszervezőként a Szegedi Kis István Református intézmény dolgozóit is meghívtuk. Az esemény fővédnökei Farkas Zoltán a Békés Megye Képviselő-testülete elnökének és Izsó Gábor Békés Város polgármester lesznek. Minden szakma ünnepelheti magát. Akkor mi miért nem? Úgy gondolom, hogy a pedagógusok is megérdemelnek egy ilyen színvonalas rendezvényt.

B.M.: Köszönöm a beszélgetést! A fejleményekről folyamatosan beszámolunk.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!