Lápi ember bukkant fel a békési szivornyában!


A Szabószomszédnak álcázott lény módszeresen kitakarította a hínárt, majd távozott. Csak egy képet sikerült róla készítenünk :)

Dánfokon lekaszálták a hínárt

Május 19-én befejezték Dánfokon a szivornya melletti strand és horgászvíz hínártalanítását. A munkát Szabó Sándor dánfoki lakos és horgász irányította, gumiruhában besétált a vízbe, és a meder alján kaszálta a hínárt, az feljött a víz színére, a többiek pedig villával és gereblyével szedték le a lekaszált növényt. Szabó Sándornak egy másik horgász, valamint a Békési Horgászegyesület egyik tagja, illetve az önkormányzat egyik karbantartója segített.

Mint azt Szabó Sándor elmagyarázta, a szivornya közvetlen közelében kezdték a hínár takarítását, azt a nádas részt a horgászok használhatják. Az azt követő homokos part megmarad a strandolóknak. A homokos rész után egy rövid szakaszon meghagyják a hínárt a halaknak búvóhelyként, majd azt megint a horgászok helye követi. A munkával három nap alatt végeztek. Szabó Sándor kitért arra is, hogy a sok hínár kiváló ívóhelyet adott a halaknak, így bőséges a szaporulat.

Az önkormányzat alkalmazottja kivételével hárman önkéntes munkában végezték a hínártalanítást. Az illetékesek keddre ígérik a friss víz utánpótlását.

Molnár Lajos írása


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!