Békési Világjáró - Durkó Mihály


Durkó Mihály: Észak-olaszországi tavak

Durkó Mihály: Észak-olaszországi tavak

A ligúriai tengerpart, az északi nagyvárosok után most öt tóról és környékéről küldök képeket, Olaszország északi részéről. Arra már nem emlékszem, hogy milyen sorrendben látogattuk meg őket (voltak, amelyeket nem egyetlen alkalommal), ezért ábécés sorrendben írok néhány gondolatot róluk.
Ami közös bennük: mindegyik csodálatosan szép környezetben található, hegyekkel övezett, szép városok vagy falvak vannak a partjukon, és nyáron kellemesen langyos a vizük. Aki pedig vásárolni is szeretne, a kisebb falvakban is szinte nagyvárosi árukinálattal találkozik. Én nem is értem a Balatonhoz látogató olaszokat...

1. COMÓI-tó
A névadó Como a legnagyobb város ezen a környéken, Milánótól 40-50 kilométerre. Rendezett, tiszta város. A városba vonattal érkezők szinte a tóparton szállhatnak ki a vonatból, vasútállomása egészen közel van a tóhoz.
Legnevezetesebb műemléke a Dóm, de több híres temploma is van. A Dómban kispapok ügyelnek az illendő viselkedésre és megjelenésre, a miniszoknyás lányokat kiküldik. Több világhírességnek is van villája a tónál. Magáról a tóról is csak felsőfokon lehet szólni.

2. GARDA-tó
A vidék legnagyobb tava, északi része mélyen benyúlik az Alpokba. Nálunk ennek a tónak legismertebb a neve. Valami elkápráztatóan szép környezetben fekszik. Legjelentősebb városa Sirmione, amely egy félsziget csücskére épült. Lehetne szigetnek is nevezni a város egyik részét, mivel a földnyelvet egy keskeny részen leválasztották a parttól, hogy a történelmi városrészt teljesen körbe lehessen hajózni. A két részt egy alacsony építésű híddal kötötték össze, alatta áthajókázva a 10-15 személyes vízitaxikon le kell hajolni. (Külön élmény a hajókat vezető taxisok nagy gesztikulálásokkal és illusztrációkkal kísért idegenvezetése, a nyelv ismerete nélkül is érthető mondókájuk lényege. Az út végén pedig - tipikus olasz módjára - minden utasnak kijár tőlük a partrasegítés közben a "signora, mamma, signorina, signor, capitano" szavakkal kísért elköszönés.)
Legnevezetesebb látványossága a Scaligeri Vár, de az egész városra illik az ékszerdoboz kifejezés. Az egyébként is híres olasz fagylaltok között is kemelkedő a sirmionei. Az egyik alkalommal volt szerencsém itt egy esküvői menetet látni, szép volt.
A tó igen látványos helye még a 2000 méternél magasabb Monte Baldo lábánál fekvő Malcesine és a Riva del Garda. (... és mennyi lehet még, amit nem láttunk ...)

3. ISEÓI-tó
Az azonos nevű, névadó városka egy kellemes, igazi olaszos hely. Hajóval közelíthető meg a tó közepén fekvő Monte Isola (Hegy-sziget), amelyet szintén vétek lenne kihagyni. Már a hajókázás is nagy élmény, a tóról elénk táruló panoráma felejthetetlen.

4. MAGGIORE-tó
Csak ismételgetni lehetne a felsőfokon írt jelzőket: leírhatatlanul szép! - vagy látja valaki, vagy nem. Itt a Borromeo-szigetek hajóval felkeresése ajánlott. Az Isola Bella neve mindent elárul (bella = szép). Az ide épített kastély minden tekintetben csodaszép: maga a kastély, a kertje, és az általam addig nem látott fehér pávák a csibéikkel örökké emlékezetesek maradnak.
A másik meglátogatott szigete, az Isola dei Pescatori a már többször említett "egykori halászfaluból mára elegáns üdülöhely lett" szlogen megtestesítője. Az árnyas parti kávézók, éttermek valamelyikébe érdemes beülni, és a teraszról egyszerűen csak csodálni a látványt a finom olasz kávét kortyolgatva.

5. ORTA-tó
A partján épült San Giulio nevű városka és a közeli, azonos nevű sziget a fő látványosságai. Ez a kisváros is tipikus olasz hangulatot áraszt. Szép és különleges kastély található a városban. A szigeten egy fallal körbevett bazilikát építettek, amely lényegében az egész szigetet elfoglalja egyéb épületeivel egy faluként. A partján azért van hely a strandolásra is. Ide és innen a papok is természetesen hajóval közlekednek.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!