Döntöttek az iskola és az óvoda átadásáról


Döntés a Karacs átadásáról, napközis ellátás - munkaügyi beszámoló - összefoglaló a testületi ülésről.

Végleges döntést hozott a Karacs Teréz Tagiskola és a Jantyik utcai Tagóvoda átszervezéséről a Képviselő- testület legutóbbi ülésén. Ennek értelmében 2011. augusztus 31-től a Békési Református Egyházközség lesz továbbiakban a két intézmény fenntartója. Az ülésen a képviselők hangsúlyozták, hogy az egyház ugyanolyan feltétellel foglalkoztatja a pedagógusokat, mint amilyennel jelenleg rendelkeznek.

A közoktatási intézmények átszervezése több minőségében is érinti Békés városát, egyrészt az egyik óvoda és tagiskola egyházi kézbe történő átadása, másrészt Kamut és Murony iskoláinak kiválása a Békési Kistérségi Társulásból. A Képviselő-testület így egyöntetűen elfogadta a két iskola intézményfenntartó társulásból való kiválásról szóló határozati javaslatot.

Talán történelmi jelentőségű az a döntés, mely során a Karacs Tagiskola és a Jantyik utcai óvoda Békési Református Egyházközség fenntartásába kerül. Ennek több hónapos előkészítése során a városvezetés a két intézmény alkalmazotti és szülői közösségeit a tervről folyamatosan tájékoztatták. Vélemény-nyilvánításukra május 25-ig volt lehetőség. A sorozatos fórumok tapasztalatai alapján a nevelők és pedagógusok teljes létszámban támogatják az átszervezést. A megállapodás értelmében az épületek továbbra is az önkormányzat tulajdonában marad, az ingatlanokra használati jogot kap az új fenntartó. A képviselők megerősítették, hogy a Kistérségi Iskola által korábban elnyert pályázatokkal kapcsolatos kötelezettségeket a református iskola átvállalja.

Az iskola átszervezés mellett kiemelten szerepet kapott a Munkaügyi Központ Békési Kirendeltségének beszámolója és a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok tavalyi ellátásáról szóló beszámoló. Az országos szintű önkormányzati megszorítások kihatnak a különböző, eddig jól működő rendszerek finanszírozására is, így csökkent például a közmunkaprogramra és a rászoruló gyerekek nyári napközis étkeztetésére jutó összeg. Sódar Attila a Békési Munkaügyi Központ Kirendeltség vezetője elmondta, hogy a tavalyi évhez képest kevésbé vonzó a munkavállalók számára a mostani közmunkaprogram, mivel ebben az évben túlnyomórészt 4 órás foglakoztatásra van lehetőség és ez 31 000 forint nettó fizetéssel jár. Drasztikusan csökkent a nyári napközis étkeztetésre lehívható forrás is. Míg tavaly több mint négyszáz gyerek nyári napközis étkeztetése volt megoldott teljesen állami forrásból, ez idén lecsökkent mindösszesen 30 főre, melyhez az állam minimális hozzájárulást ad. Izsó Gábor polgármester hangsúlyozta, hogy a város jelenleg a Hétkrajcár hétvégi gyermekétkeztetés akciójában találhatja meg a megoldást.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!