A Magyar Turizmus Zrt. 2009-re meghirdette a Kulturális Turizmus Évét. Az élõ hagyományokat és a gasztronómiát már számos – saját szervezésû, illetve más szervezetek által összefogott - akcióval népszerûsítette a Zrt. a kampányév során, ilyen volt többek között a Torkos Csütörtök, a Hazajáró Hétvége, illetve a Nyitott Pince Napok.
Az õszi idõszak eljövetelével, novemberben ismét az Élõ hagyományok, illetve a Bor és gasztronómia kerülnek rendezvényeik középpontjába. A 2009. november 7-8-i hétvégére a Magyar Turizmus Zrt., a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal és a Magyarországi Tájházak Szövetségével együttmûködve, a Márton naphoz kapcsolódóan akcióhétvégét szervez. Szeretnék, ha a vidéki Magyarország építészeti, kulturális és gasztronómiai értékeit, élõ hagyományait mind többen fedeznék fel, a helyben élõk pedig rácsodálkozhatnának saját, olykor-olykor elfeledett kincseikre.
A békési múzeum is csatlakozott a felhíváshoz. 2009. november 7-én, szombaton délután szeretettel várja az érdeklõdõket az „Aki libát nem eszik, egész évben éhezik!” elnevezésû rendezvényére, melynek keretében B. Szûcs Irén etnográfus vetítéses elõadást tart „Szent Márton a néphagyományban” címmel, valamint libatoll-fosztásra és kenõke-készítésre is sor kerül. A programot, melynek megvalósításában a Békési Múzeumbarátok Köre is részt vállal, libapecsenye- és újbor-kóstolás zárja.
Keressük az ország legjobb libareceptjét!
A fenti országos kezdeményezéshez kapcsolódóan keressük az ország legjobb libareceptjét! Küldje el Ön és családja által legjobbnak ítélt libareceptet postán, galambpostán vagy e-mailen gépelve, vagy jól olvasható kézírással. A receptnek tartalmaznia kell a hozzávalók mennyiségének pontos feltüntetését, és az étel elkészítésének részletes leírását. Kikötés, hogy a receptben csakis libahúsból készült étel szerepelhet.
Beküldési cím: Békési Galéria (Békés, Széchenyi tér 4. sz., e-mail: muzeum@bekesvaros.hu)
Beküldési határidõ: 2009. október 15. A beérkezett recepteket a békési múzeum továbbítja. A zsûri által legjobbnak ítélt 5 recept alapján neves szakácsok készítik el az ételeket a Skanzenben november 7-8-án a Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron.