Bajnoki rajt elõtt a BSZSK kosarasai!


A Békési SZSK kosarasai rövidesen kezdik a 2009/2010. évi bajnoki menetelést.

Az idei felkészülést augusztus elején kezdte a csapat, amikor napi két foglakozást tartott Balog Vilmos edzõ. Utána egyhetes edzõtábor következett Szeghalmon, ahol a fizikális felkészülés mellett már több labdás edzés is szerepelt.

Augusztus végén két felkészülési tornán is pályára léptek a békési kosarasok. Elõször Mezõberényben vettek részt egy kupán, ahol még nagyon érzõdött az alapozó edzések hatása, így két vereséggel a 3. helyen végeztek. Itt még nem volt teljes a keret sem, több meghatározó játékos hiányzott a csapatból. (Eredmények: Mezõberény - Békési SZSK 75 -62; Békési SZSK - Gyulai Color KK 65 -71)

A felkészülés következõ állomása a gyulai Erkel kupa volt, ahol már jobb játékkal rukkolt ki a csapat. A budapesti VSTR Hungária rutinos játékosaival szemben néhány pontos vereséget szenvedtek a békésiek (Békési SZSK - VSTR-Hungária 84-97), így maradt a 3-4. helyért vívott mérkõzés és a szezon elsõ gyõzelme (Békési SZSK - Gyulai COLOR KE 87-82).

A szeptember 4-6. között megrendezett Madzagfalvi Napok keretén belül került sor az 53. Viharsarok kupa kosárlabda tornára, amelyet a Békési SZSK és a Békési ÁFÉSZ SE közösen rendezett. A torna hat nõi és hat férfi csapat részvételével zajlott, és nagyon színvonalas, izgalmas mérkõzéseket láthattak a három helyszínre kilátogató nézõk.

A békési fiúk péntek este egy parázs hangulatú „barátságos” mérkõzést játszottak a román második ligában szereplõ Csíkszeredával, ahol a korábban négy évig Békésen kosarazó Madaras Jani is szerepet kapott (BSZSK-CSÍKSZEREDA 62-70). Bár 8 ponttal alulmaradt a hazai csapat, mégis egy nagyon hasznos találkozó volt ez is, hasonlóan a kupa során lejátszott három mérkõzéshez. Elõször a Gyula csapatát gyõzték le Nagy Ádámék (Békés - Gyula 78 -68), majd az NBII Középsõ csoportjában vitézkedõ Oroszlány ellen értek el 2 pontos sikert (Békési SZSK- OSE Lions 70 – 68), így a döntõbe jutottak. A döntõben ismét a Csíkszereda volt az ellenfél. Végig szoros mérkõzésen 56-69 arányú gyõzelmet szerzett a vendég gárda, így megszerezték a Viharsarok kupát.

Végeredmény:

Nõk

Kiskunfélegyházi KC
Békési ÁFÉSZ SE I.
Újfehértói VSFE
Szegedi TE
Mezõberéyi SDSE
Békési ÁFÉSZ SE II.

Férfiak

Csíkszereda
Békési SZSK
Mezõberényi SDSE
Oroszlányi SE
Gyulai CKC
Kiskunfélegyházi KC
Különdíjasok:

Legeredményesebb játékos: Szabados Ágnes (Újfehértó), Zsíros Gábor (Mezõberény); Legeredményesebb hazai játékos: Varga Diána (Békési ÁFÉSZ SE), Farkas Gergõ (BSZSK).


Az 53. Viharsarok kupa kosárlabda torna megrendezését Békés Város Önkormányzata, a megyei sportszövetség, a Békési ÁFÉSZ, a BSZSK valamint több mint 20 vállalkozás, egyéni vállalkozó és magánszemély támogatta. A rendezõ egyesületek ezúton is köszönik az adott támogatást.

A következõ felkészülési torna a kiskunfélegyházi Dánffy Antal kupa volt, ahol a Szolnoki Olaj utánpótlás csapatától 5 pontos vereséget szenvedett a Békés (Békés - Szolnoki Olaj 89 -94), majd a hazaiak (KKC - Békés 83 -98) és egy kecskeméti csapat legyõzésével (Prosme Kecskemét - BSZSK 75-87) itt is a 2. helyen végeztek Varga Imréék.

Az utolsó megmérettetésre Romániában az I. Csíkszereda kupában került sor, ahol a békésiek ízelítõt kaphattak a profi kosárlabdából. Román elsõ illetve második ligás csapatokkal mérkõztek, ami hatalmas élmény volt minden játékos számára. A tornán negyedik lett a BSZSK.

Összegezve a felkészülési idõszakot, egy sikeres szakaszon van túl a csapat, amely során komoly mérkõzéseket játszva készültek az október 9-ei NBII- es bajnoki rajtra.

Ezeken a mérkõzéseken már a békési csapat azzal a játékos kerettel szerepelt, amellyel a 2009/2010. évi NBII- es bajnokságban pályára fog lépni.

Történtek változások az elõzõ évhez képest a játékosállományban. A legnagyobb veszteség Baukó Ferenc visszavonulása volt, aki térdsérülése, mûtétje után nem vállalta a játékot Békésen. Tõle az Oroszlány elleni mérkõzés után búcsúzott a csapat. Szintén érzékeny veszteség Madaras János távozása, aki a csapat védekezésének alappillére volt. (ezért néha ingadozott is az a védekezésJ) Szekeres József visszatért az ismét NBII- ben szereplõ Mezõberénybe. A fiatal Beregi Gábor úgy tûnik, befejezte kosaras pályafutását. Bányai Péter, a csapat rangidõse sem tud teljes értékû munkát végezni hosszan húzódó térdsérülése miatt.

Így a fiatalokra több feladat hárul a következõ szezonban, valamint néhány igazolással igyekeztek a klub vezetõi pótolni a távozó játékosokat. Békésre került a Gyomaendrõdön élõ, de békési származású 200 cm magas Pocsaji Zsolt, valamint két aradi születésû játékos S. Badula és I. Cacin. Egy tehetséges fiatal békési játékos, Jankó Ádám is az NBII- es kerethez került. Szintén erõsítést jelent az aradi Steinhübel István edzõ szakmai tanácsadói munkája.

A klub vezetése a 16 csapatos bajnokságban az 5-8. hely megszerzését tûzte ki célul a játékosok elé.

A Békési SZSK játékosai, vezetõi szeretettel várják a következõ évben is a mérkõzéseikre kilátogató nézõket.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!