Sisa Béla - Népi örökségünk


Forrás: Békés Városi Püski Sándor Könyvtár
Helyszin: Békés Városi Püski Sándor Könyvtár
A 82. Ünnepi Könyvhét és a 10. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozat keretében 2011. június 2-án, csütörtökön 16.30 órakor kiállítás nyílt a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár olvasótermében Sisa Béla építész helyreállítási terveiből, Népi örökségünk címmel.

Dóbó Ágota, MBA, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága gazdasági igazgatója megnyitójában méltatta Sisa Béla építész munkásságát. Elmondta: "Különleges emberpéldány" ő, aki küldetésének tekinti a népi épületállomány megmentését. Különös szerepe volt a békési és Békés megyei tájházak, malmok megmentésében, állagmegóvásában is. Ez a kiállítás Magyarország kulturális arcának egy kis szelete. A fotók tükrözik népi építészetünk sokszínűségét. Láthatók voltak a világ számos városában. Legutóbb pedig Gödöllőn, hazánk EU-s elnöksége idején idelátogatóknak ajándékba adott Herigate című kiadványban 15 fotó található a kiállítás anyagából. A kiállítás 2011. június 11-ig látható a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár olvasótermében.

A kiállítás megtekintése után 17 órától Sisa Béla: A Madárlány Erdélybe repül című könyvének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők. A szerzővel Dr. Szabó Ferenc ny. megyei múzeumigazgató beszélgetett. Sisa Béla saját pályáját sikeresnek vallja, életművéért 2006-ban megkapta a Koós Károly-díjat, ami a legmagasabb szakmai elismerése az építészeknek. Számos könyve jelent meg. A Madárlány a népművészetünkben máig tovább élő ősvallási, csillagmondai formaképlet. A Madárlány Erdélybe repült című könyvben gyönyörű fotókkal illusztrálva kísérhetjük végig a Madárlány alakját, formai változását ősanyáinak születési helyétől. A befejező gondolatában az író kéri, hogy a fiatalok folytassák a műemlékek helyreállítását! Az építészet is "csak" egy szakma, amit jól kell csinálni! Védjük meg értékeinket!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!