Városi 56-os díjat kaptak!


Békésen tartotta Békés Megye Képviselõ-testülete az Ünnepi Közgyûlését 2009. október 22-én.

Békésen tartotta Békés Megye Képviselõ-testülete az Ünnepi Közgyûlését 2009. október 22-én. Az ünnepi megyegyûlésen Domokos László elnök köszöntõjét követõen Erdõs Norbert, Békés és térsége országgyûlési képviselõje tartott megemlékezést. Ezután Izsó Gábor, Békés város polgármestere adta át „Az 1956-os Békési Forradalmárok Tiszteletére” alapított emlékérmeket, melyek Veres Gábor, békési születésû szobrász mûvészi munkáját dicsérik. Veres Gábor, Príma Díjas szobrászmûvész, a Szombathelyi Mûvészeti Iskola mûvészeti vezetõje.

Békés Város Képviselõ-testülete a 322/2009. (X.8.) számú határozatával „Az 1956-os Békési Forradalmárok Tiszteletére” emlékérmet alapított.

Az emlékéremre felterjesztett személyek valamennyien a forradalmi eseményekben Békésen vettek részt, illetve békésiként az országos, fõként a budapesti események részesei voltak. A forradalom leverése után börtönbüntetést kaptak, illetve hosszabb-rövidebb idõre internálták õket. Valamennyiüket megverték, megkínozták, szabadulásuk után megfigyelték õket, munkát csak nehezen kaptak, kivétel ez alól F. Szõke Gábor és Onofrei Károly. Ambrus Sándor, Karádi János, László János és Liszkai Gábor a forradalom idején sorkatona volt Budapesten. A szovjetek az egész alakulatukat kivitték a Szovjetunióba, ahol több hónapon át karanténban fogva tartották õket.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharcban részt vevõ forradalmárok és áldozatok hozzátartozóinak felkutatásában szakmai segítséget nyújtott Baligáné Szûcs Irén, a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum igazgatónõje, Mester Péter, a Békési Városvédõ és Szépítõ Egyesület elnöke valamint Kocsor János, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum munkatársa.

A kitüntetettek:

  • Ambrus Sándor
    A forradalom idején sorkatona volt Budapesten. A szovjetek az egész alakulatát kivitték a Szovjetunióba, ahol több hónapon át karanténban fogva tartották.

  • Berczi Gábor (Posztumusz emlékéremben részesült.)
    Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták. A forradalom idején röplapokat terjesztett, 2 év börtönbüntetéssel és részleges vagyonelkobzással sújtották.
  • Z. Bereczki Sándor
    A békési nemzetõrség tagjaként részt vett a rend fenntartásában, a fegyverek begyûjtésében, a vérontás megakadályozásában. Az 1956 novemberében megalakult Független Kisgazda Párt választmányi tagja lett. 1957 februárjában édesapjával együtt letartóztatták, 1 év börtönre ítélték.

  • Durkó István
    Kommunista- és szovjetellenes szövegeket festett különféle épületekre, izgatásért 6 hónapi börtönre ítélték.

  • Egeresi Lajos (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A magyar államrend megdöntésére irányuló szervezkedés elõkészületével vádolták, 2 év börtönbüntetéssel és részleges vagyonelkobzással sújtották.

  • Elek Gábor (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A helyi eseményekben vett részt, a forradalmat követõ megtorlás idején bátor magatartásáért meghurcolták, megalázták.

  • Fábián Gergely (Posztumusz emlékéremben részesül.)

    Nemzetõrként vett részt a békési eseményekben, a forradalmat követõ megtorlás

    idején bátor magatartásáért meghurcolták, megalázták.

  • Futaki Gábor (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A helyi forradalmi eseményekben vett részt, fegyverrejtegetés miatt 10 hónapi börtönbüntetést kapott.

  • Gyöngyösi Elek (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    Kosárlabdaedzõ, a békési gimnázium Forradalmi Bizottságának tagjaként a diákság szervezésében töltött be fontos szerepet.
    A forradalmat követõ megtorlás idején bátor magatartásáért meghurcolták, megalázták.
  • Juhász György (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A Forradalmi Tanács tagja volt, megszervezte Békésen a Nemzetõrséget, melynek parancsnoka lett. Részt vett a fegyverek begyûjtésében, a rend fenntartásában. Fegyveres szervezkedéssel vádolták, 10 évi börtönbüntetéssel és teljes vagyonelkobzással sújtották.

  • Karádi János
    A forradalom idején sorkatona volt Budapesten. A szovjetek az egész alakulatát kivitték a Szovjetunióba, ahol több hónapon át karanténban fogva tartották.

  • Kiss János
    Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták, 1 év 6 hónap börtönbüntetéssel és részleges vagyonelkobzással sújtották.

  • Kovács Zoltán
    Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták, 2 év börtönbüntetéssel és részleges vagyonelkobzással sújtották.

  • Kozma László (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták, 1 év 8 hónap börtönbüntetéssel és részleges vagyonelkobzással sújtották.

  • Kremzer Jenõ
    Nemzetõr, a Fegyverösszeszedõ Bizottság tagjaként részt vett a fegyverek begyûjtésében a rend fenntartásában. A forradalomban való tevékeny részvételéért 2 év börtönre ítélték.

  • László János (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A forradalom idején sorkatona volt Budapesten. A szovjetek az egész alakulatát kivitték a Szovjetunióba, ahol több hónapon át karanténban fogva tartották.

  • Liszkai Gábor
    A forradalom idején sorkatona volt Budapesten. A szovjetek az egész alakulatát kivitték a Szovjetunióba, ahol több hónapon át karanténban fogva tartották.

  • Márton László (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A forradalom helyi eseményeiben vett részt: különbözõ épületek falára forradalmi jelszavakat festett, röplapokat készített és terjesztett. Az államrend ellen elkövetett folytatólagos izgatás miatt ítélték el, 3 év börtönbüntetést kapott továbbá részleges vagyonelkobzással sújtották.

  • Nagy László
    Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták, 2 év börtönnel és részleges vagyonelkobzással sújtották.

  • Nyárfádi László
    Budapesten a Széna téri harcokban vett részt. A magyar államrend fegyveres megdöntésével vádolták, 6 évre ítélték, amibõl 4 és fél évet töltött le.
  • Onofrei Károly (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A forradalom áldozata. 1957 márciusában a békési rendõrségen agyonverték. Budapesti lakos volt. A BESzKÁRT Munkástanácsának tagjaként a forradalom idején a fõvárosi eseményekben vett részt. A Rózsa temetõben nyugszik.

  • Püski Imre

    Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták, 1 év 8 hónapi börtönbüntetésre ítélték, részleges vagyonelkobzással sújtották.

  • Rácz Nándor
    A forradalom idején Békésen röpcédulákat terjesztett. Fegyveres szervezkedés vezetésével vádolták, 6 év 6 hónapi börtönnel és teljes vagyonelkobzással sújtották.

  • Somlyai Mihály
    1956-ban a Békési Tangazdaság Munkástanácsának elnöke volt, 6 hónapra internálták Kistarcsára.
  • Szabó Gábor (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    Nemzetõr volt. Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták. 5 év börtönnel és részleges vagyonelkobzással sújtották.

  • Szabó Imre (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    Nemzetõr volt, röplapokat írt, sokszorosított és terjesztett. Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel is vádolták, 6 év börtönre ítélték, részleges vagyonelkobzással sújtották.

  • Szatmári Imre
    A forradalom idején Békésen röplapokat terjesztett, izgatás büntette miatt 1 év börtönre és részleges vagyonelkobzásra ítélték.

  • Szatmári István (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A Forradalmi Tanács elnöke volt Békésen. A forradalomban való tevékeny részvételéért 3 év 6 hónapi börtönbüntetésre, részleges vagyonelkobzásra ítélték.

  • Szivák Zsigmond (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A forradalom idején általános iskolai tanító volt Békésen, Szatmári István idejében a Forradalmi Tanács elnökhelyetteseként tevékenykedett A forradalmat követõ megtorlás idején bátor magatartásáért meghurcolták, megalázták és 6 hónapra Kistarcsára internálták.
  • F. Szõke Gábor (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A Forradalmi Tanács elnökhelyettese volt Szatmári István idejében. Még 1956-ban Kanadába disszidált. Az ottani magyarok körében gyûjtést szervezett, ezzel az anyagi támogatással valósult meg a békési Református Egyház közremûködésével az 1956-os Forradalmi Emlékmû.
  • Tímár Sándor (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    Gimnáziumi tanár, a békési gimnázium Forradalmi Bizottságában tevékenykedett. Még a forradalom bukása után is röplapokat terjesztett, illetve az 1956. decemberi tüntetésre szervezte a diákságot.

  • Tóth Mihály (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták a Fegyverösszeszedõ Bizottság tagjaként részt vett a fegyverek begyûjtésében, nemzetõrként a rend fenntartásában. 2 év 8 hónapi börtönre és részleges vagyonelkobzásra ítélték.

  • Újvári László (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    Békésen a Fegyverösszeszedõ Bizottság parancsnoka, továbbá Juhász György után a Nemzetõrség parancsnoka volt. Részt vett a Nemzetõrség megszervezésében is. 3 év 6 hónap börtönbüntetést kapott.
  • Zahorán Pál
    A Forradalmi Tanács tagja volt. Fegyveres szervezkedés elõmozdításával vádolták, 4 hónapot töltött vizsgálati fogságban.

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!