„Annak van küldetése, akinek elhívása is van”


Baráth János hírdette Isten Igéjét a református egyház missziói vasárnapján az október 25-i délelõtti istentiszteleten. A szívhez szóló prédikáció középpontjában a Jézus Krisztushoz való megtérés áll. A prédikáció alapigéje Lévi (Máté) elhívása volt.
A Máté és Márk evangéliumában egyaránt megtalálható történet (Mt 9,9-13; Mk 2,14) Lévi megtérését adja elénk. A missziói vasárnap különösen aláhúzta a bibliai történet mondanivalóját: a misszió jelentése küldetés, amelynek lényege az, hogy elviszem Jézus Krisztus evangéliumát az emberek közé. Erre minden ember képes, minden embernek tud adni valamilyen feladatot a bennünket elhívó Isten – mondta Füzesgyarmat református lelkésze. Egy példán keresztül szemléltette mindezt: találkozott Berekfürdõn, a református egyház egyik konferencia-központjában egy emberrel, aki alkoholizmusból tért meg, aki átment a szomszédjához segíteni. A szomszéd hitetlenkedve fogadta az iszákos megtérését, mire az úgy válaszolt neki, hogy pontosan Isten volt az, aki õt arra indította, hogy segítsen szomszédjának.
Lévi egy zsidó vámszedõ volt, aki a megszálló római hatalmat szolgálta ki. A vámszedõket gyûlölték a zsidók, mert a saját népüket is becsapták anyagi elõnyökért. Éppen ezért volt furcsa, hogy Jézus pont õt szólította meg: Jöjj és kövess engem! Lévi megdöbbent azon, hogy pont õt látta meg az Úr, de nem gondolkozott, felállt és követte õt. Radikálisan szakított a korábbi életével, mert rádöbbent, hogy bûnös ember. Az igazán fontos dolog az, hogy megtérjünk, hogy nem vagyunk olyan jó emberek, ahogy azt magunkról gondoljuk. A kérdés, hogy a mi szívünket megérintette-e már Isten Igéje az istentiszteleten? Nem elég hallgatni a lelkészt, a mögötte álló Krisztus szavát is meg kell hallanom. Amikor meghallottam az elhívó szót, szolgálatba kell állnom, a megújult életem jegyében – fogalmazott Baráth János. Lévi nevének jelentése: körbefont, befont. Miután megtért, új nevet kapott: Máté, azaz Isten ajándéka. Amikor Jézus Krisztus belépett az életébe, megszabadult, és nem gondolkozott, hogy mi lesz ezután. Valóban Isten ajándéka lett, neki köszönhetjük az egyik evangéliumot.
Az elhívás és megtérés után szolgálatba is kell állnunk, mert Isten szolgálatában sok munka van – hallottuk az istentiszteleten.

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!