Csángókon segített a békési Múltunk a Jövőnkért Szövetség!


A Múltunk a Jövőnkért Szövetség tagjai egy évvel ezelőtt megszületett gondolatot, egy régóta dédelgetett álmot váltottak valóra.

A Múltunk a Jövőnkért Szövetség tagjai egy évvel ezelőtt megszületett gondolatot, egy régóta dédelgetett álmot váltottak valóra. Amely arról szólt, hogy az anyaországtól elszakított területen élő Csángókon segítsen.

A Csángó nép is mint a többi elszakított területen élő Magyar testvérünk erősen ragaszkodnak az Anyaországhoz. Bármilyen szelek is fújnak "csonka hazánkban" ők kitartanak ősi hitük mellett. Nevezetesen a Csángók a történelmi Nagy Magyarországon Erdély több részén a Gyimesektől egészen a Moldvai a Kárpátokon túli területekig éltek és élnek.

Sajnos nem túl rózsás körülmények között nehéz embert próbáló körülmények mellett is.

Az igazi "Sorstalanság" ez! Két nemzet közt hontalanok, hazátlanok, bozgornak bélyegezve élnek! Nagyon mély érzésű erősen katolikus vallásúak. A régi örök Napközpontú ősvallásának utolsó őrizői ők. A Csángók beszélik a legarchaikusabb magyar nyelvet.

Náluk nem volt meg az úgynevezett nyelvújítás mint nálunk, melynek áldásos tevékenységéről is megoszlanak az emberek véleményei. Mint nemzetünk felemelkedéséért küzdő minden igaz magyarnak kötelessége, hogy segítsük egymást. Az Atyád fia nemzettestvéri törekvéseket a testvéri szeretetet föl kell éleszteni és táplálni kell lángjait, míg újra eggyé nem kovácsolódik a Nemzet maradéka.

Jézus Urunk törvénye kötelez mindannyiunkat "Új törvényt adok Néktek: úgy szeressétek egymást mint ahogy én szeretlek Titeket". Ez a Jézusi Szkítizmus alapja. Segítség nyújtásunk eszköze jelen esetben ruhaadomány gyűjtésében és kiszállításában nyilvánult meg.

Illetve pénzadomány is kivitelre került. Melynek összegével is a gyimesbükki csángó múzeum épületének állapot megőrzésére, felújítására fognak fordítani a helyi képviselők.

Az adományok kivitelre kerültek 2011.07.07-én a Gyimesbükkiek nagy örömére. Rengeteg zsákos ruhanemű került ki, melyet rendszereznek és szétosztanak a családok között. A könyvek, gyermekjátékok az iskola és óvoda gyermekeihez kerültek. A szervezők és a Csángó múzeum vezetője Antalné Tankó Mária szívből jövő mély hálájukat fejezik ki. Nagyon köszönjük e nemes felajánlásokat mindenkinek.

A Magyarok Istenének áldását kérjük minden kedves adományozó Magyar Testvérünkre.

A Múltunk a Jövőnkért Szövetség tagjai beszámolója.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!