Dobozi időutazás


Izgalmas nyár eleji élményben volt része városunk „Szegedi”-s gyermekeinek, akik év végi kirándulás alkalmával ismerkedtek megyénk legrégibb gyöngyszemével, Dobozzal és annak nevezetességeivel.

A harmadikosok a Mi világunk témakör kapcsán tanulmányozták Békés és környéke helytörténetét, és lelkesen indultak felfedezőútra az "egykori" ősmagyar faluba.

Békés és környéke, így Doboz is, az 1700-as évek végén került a Wenckheim grófok kezébe. A 19. század végén az uradalom központja is itt volt.

A régi és a mai világot jött ide felfedezni a gyermekcsapat Arató Tamás és Királyné Veres Anita tanítók vezetésével, amelyben főszerepet kapott maga Jeanne - Marie Dickens Wenckheim grófnő is, aki a híres angol író, Charles Dickens ükunokájának az özvegye.

A fényképekkel tarkított személyes múltidézés során a gyerekek betekintést nyerhettek egy régebbi világba, és megismerhették a grófnő legendás életét, akivel egy kiadós gyalogtúrát téve együtt fedezték fel a település beszélő emlékeit: a Wenckheim-kastélyt (ma iskola), a természetvédelmi területté nyilvánított parkot, az Ó- Körössel; az Ybl Miklós által tervezett háromemeletes silótornyos magtárat, a most felújítás alatt álló Wenckheim (Szent Kereszt) római katolikus kápolnát és a hozzá tartozó családi kriptát.

Délután a csapat birtokba vette az 1000 éve épített földvár emlékére kialakított "Sámson vára" játszóteret, a nap végén pedig fagylalttal, és Szanazugban a hűs habok közt hűtötte le magát minden nebuló a Körösök összefolyásánál.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!