Felüljárót kap a 47-es út!


Erdős Norbert kérdezett, Fellegi Tamás miniszter válaszolt

"Hol tart a Békéscsabát Mezőberénnyel összekötő főút Murony és

Mezőberény közötti szakaszának a felújítása?" címmel Erdős Norbert országgyűlési képviselő – már nem először – írásbeli kérdést intézett Fellegi Tamás miniszterhez, amelyre a válasz is megérkezett. Az előző kérdésfeltevés óta hónapok teltek el, a felújítás legnagyobb örömünkre elkezdődött, a munka halad, ám a lakosság megfelelő tájékoztatása érdekében a honatya (aki a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is) szükségesnek tartja az információk folyamatos áramlását.

– A kivitelezőt a miniszter megnevezte, a munkavégzés idén tavasszal kezdetét vette – sorolta a képviselő. – Úgy vélem, az is közérdeklődésre tarthat számot, hogy a kivitelezés mikorra fejeződik be, mikor lesz az ünnepélyes átadás, és melyik időpont az, amitől zavartalan lehet a közlekedés az út teljes szélességében?

Kiderült az is, hogy az adott útszakaszon, - négy kilométer hosszban -, fontos régészeti

lelőhelyek találhatók. Az is világossá vált, hogy ez hatást gyakorol a szerződéskötésre, s hogy

a feltárás időigénye az eredeti szerződés szerinti befejezési határidőt (2011. július 4.)

módosítja.

– A Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága zavartalanul végzi-e és elvégezheti-e a

régészeti feltárásokat? – érdeklődött a képviselő és kormánymegbízott. – A projekt része a 47. számú főúton, Mezőberény határában épülő közúti felüljáró,

amely a vasúti fővonal felújítása miatt szükséges. Idénre a kivitelezői közbeszerzési eljárás

lefolytatását és a szerződéskötést ígérik. Teljesíthető-e ez az ígéret?

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről Fellegi Tamás miniszter a felvetésekre sorrendben azt felelte, hogy a szerződésmódosítás eredményeként az útfelújítás befejezésének határideje idén novemberre módosult. A régészeti feltárásokat a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága – a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel kötött szerződés alapján – az engedély kiadását követően zavartalanul elvégezheti.

– Ami a felüljárót illeti, a kivitelezői közbeszerzési eljárás lefolytatását és a szerződéskötést változatlanul még az idei évre tervezzük – reagált a miniszter. – A közúti felüljáró építése jövőre kezdődhet meg, befejezése 2013 elején várható.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!