Békés megyei gazdák panasza a miniszternél


Erdős Norbert Fazekas Sándorhoz fordult

Erdős Norbert országgyűlési képviselőt, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottját a Körös-vidék néhány gazdálkodója agrárjellegű problémájával kereste fel fogadónapján. A bejelentők panasszal éltek a vízgazdálkodás tevékenységüket szerintük hátrányosan érintő munkája ellen.

A gazdálkodók konkrétan a Zsadányhoz tartozó Holt-Körös medertakarításával, a Korhány és más csatornák partjainak letakarításával kapcsolatban emeltek kifogást. Elmondásuk szerint a vízgazdálkodók (illetve az általuk megbízott vállalkozók) figyelmen kívül hagyták, hogy mekkora sávot vehetnek igénybe a munkálatokhoz. Megsértették a magántulajdonhoz való jogot – állították a panaszosok –, több méterre behatoltak a szántóföldekre, azokra kirakták a bokrokkal, fákkal vegyes iszapot (hogy azt majd szétterítsék ott), és utat tapostak a földeken.

A másik gond – sorolták a gazdák –, hogy a csatornák partjainak letakarítása, "lepusztítása" során szintén figyelmen kívül hagyták a földtulajdoni jogot, "mert azt a fát is kivágták, ami nem a vízügyhöz tartozik, és a földeken keresztül utat taposva szállították el".

A gazdák egyike megjegyezte, hogy a parti növényzet szükségesnél nagyobb mértékű kiirtása természetvédelmi szempontból is káros, szerinte az ilyen típusú közhasznú munka improduktív és értelmetlen.

A panaszosok arra kérték a megye első emberét, hogy ügyükben segítsen, hívja fel a közfigyelmet az esetre, és támogassa a szerintük jogsértő tevékenység beszüntetésének elindítását.

Erdős Norbert Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert kérte meg arra, hogy nézzen utána az esetnek, aki ezt teljesítette is. A miniszter arról értesítette a kormánymegbízottat, hogy a Holt-Sebes-Körös főcsatorna mentén a téli védekezés során kikotort depóniák rendezése idén július elejére befejeződött. A munka során a part élétől számított hat méteren túl is igénybe vettek területeket, tekintettel arra, hogy csak így volt biztosítható az anyag megfelelő elterítése. Zöldkárigénnyel kapcsolatos bejelentést nem kaptak. A kikotort anyagot tolólapos kotróval elterítették, a cserjemaradványokat közmunkások szedték ki a depóniából. A hatóság a helyszínen jelenlévő gazdákkal egyeztetett, kéréseiket figyelembe vették, panasz nem érkezett.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!