Betakarítási munkálatok a Farkas Gyulában


A Farkas Gyula Közoktatási Intézmény tangazdasága 160 hektár területet foglal magába Békésen és Tarhoson. Az integrációnak köszönhetően az orosházi oktatási egységgel (jelentős része legelő) együtt 450 hektárra nőtt az intézmény használatában lévő terület. Sok a munka mindegyik területen, igaz a nyári termények betakarításán már túl vannak, azonban most kezdődtek el az őszi munkálatok.

Az intézmény tangazdaságában kalászosokat mintegy 30 hektáron termesztettek. A termés eredményeiről Bálint Imre, a tangazdaság irányítója elmondta, hogy őszi búzából a termés kevesebb volt, mint tavaly, azonban a minősége nagyon jó, hiszen minden búza malmi minőségű lett.

A termést még nem értékesítették, így a bevételekről nincs hír. A költségek felett megmaradó eredmények mázsánként 1500 Ft-ot jelentenek. A tavalyi évben lehullott sok csapadék és a tavaszi belvíz következtében az őszi káposzta repce terméseredménye elmaradt a tavalyitól, árbevétele viszont nagyon jó, hiszen 119.000 Ft-os tonnánkénti árat tudtak vele elérni.

A betakarított növények között a takarmányborsó nagyon jó terméseredményeket ért el. A termést az intézmény a saját állatállományának részére használja fel, továbbá a maradékot értékesíteni fogja. Emellett az őszi búzából 800 mázsát fognak áruba bocsátani, míg repcéből 230 mázsát fognak értékesíteni.

Bálint Imre továbbá kifejtette, hogy a mai napon kezdik el az első vetőmagnak szánt lucernatábla betakarítását, amely előreláthatólag 5,5 mázsa magot jelent majd hektáronként. Az őszi munkálatok tehát megkezdődtek, ennek megfelelően 20,5 hektáros területre, szerves trágyát szórnak, ezt a talajt az őszi árpa alá készítik elő.

A munkálatokban egyébként a diákok segítenek, akik gyakorlatukat töltik a tangazdaságban, ők külső bérmunkákat is végeznek, hiszen a környező gazdák földterületein is ők készítik elő a talajt. A nyári gyakorlat során naponta mintegy 20 diák van jelen a tangazdaság területén, valamint közmunkások is részt vesznek a betakarítási, parkápolási munkálatokban.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!