Tisztújítás a BÖDÉ-ben


Megjelent: 2011 Szeptember 20. ( Kedd ) 23:47
Módosítva: 2014 Június 22. ( Vasárnap ) 13:22
A Szegedi Kis István Református Gimnáziumban szeptember 10-én tisztújító közgyűlésre gyűltek össze az egykori diákok, Dr. Balázs István elnökletével.

Vámos László leköszönő korelnök úr beszámolójában először kis múltidézésre invitálta a jelenlévőket.

Beszélt arról, hogy a Békési Öregdiákok Egyesületének megalapítása Dr. Vitéz Durkó Antal és dr. Banner János nevéhez fűződik. A megalakuló egyesület legnagyobb és legfontosabb feladata a tanárok és a hajdani diákok összefogása volt, és az összetartozás erejének fenntartása.

Az 1950-es években működésük megszakadt és a 90-es években indították csak újra. A célok hasonlóak voltak, mint régen.

Az egyesület emlékfalat állított, hogy megismertesse a diákokkal az iskola meghatározó alakjait, vezetőit, pedagógusait. A korelnök azt is hangsúlyozta, hogy szükség lenne ezen felül, hogy a pedagógusok megismertessék a diákokat ezekkel a személyekkel, pl. egy kiadvány formájában is.

A mai anyagi helyzet azonban nem ad erre lehetőséget, de az egyesület erről nem tesz le és talán lesz olyan tag vagy adomány, amely mindezt megvalósítja.

2003-ban Balogh Barna 100. 000 Ft-ot adományozott az egyesületnek, azzal a céllal, hogy ezzel segítse egy diák továbbtanulását. Ezen a nemes cselekedeten felbuzdulva a BÖDE és az iskola Szegedi Kis István díjat alapított, és hasonló értékben támogat végzős diákokat.

Vámos László leköszönő elnök végül megköszönte Szabó Endréné, volt igazgatónőnek és vezetőtársainak a szervezet munkájához nyújtott segítséget, és reményét fejezte ki, hogy az új vezetés is lelkesen támogatja majd a BÖDE működését.

Az egyesület jövőjét illetően megfogalmazódott, hogy tovább kívánják erősíteni a helyi társadalmi szervezetekkel való együttműködést, és élni kívánnak a pályázatok nyújtotta lehetőségekkel.

Egy újabb feladatként megpróbálnak minden olyan érettségizett diáknak emléktáblát avatni, aki a saját területén jelentős eredményeket ért el. Ilyen személy volt tavaly Püski Sándor egykori diák, könyvkiadó. Az elindított hagyomány folytatásaként a közgyűlés szünetében másodikként Dr. Haraszty Árpád biológusnak állítottak emléktáblát az öregdiákok, tisztelegve személye előtt.

A tisztújítás eredményeként új elnöknek a tagok az 1975-ben érettségizett Gellén Jánost választották, a korelnökök Vámos László és Tamási Géza, a titkár Szabados Andrea lett.

Vezetőségi tagnak Farkas Györgyöt, Dávid Lászlót, Dr. Nagy Györgyöt, Dr. Balázs Istvánt, Papné Somlyai Csillát és Bagita Attilát választották.

Az új elnökség várja újabb tagok jelentkezését, és kérik támogatásukat a közösen kitűzött célok sikeres eléréséhez!

2011. 09. 18. Arató Tamás

BÖDE tag


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!