Aradi megemlékezésen a békési diákok


A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület vezetése minden esztendőben, így idén is, október 6-án utazást szervezett általános és középiskolás tanulóknak Aradra, az 1848-1849-es szabadságharc tábornokai kivégzésének színhelyére.

A megemlékezésen a Hepp Ferenc Tagiskolát két diák egy felnőtt kísérettel képviselte.

Az általános és középiskolásokból álló csoport 3 felnőtt kísértével az aradi megemlékezés előtt, Nagyszalontán megtekintette a református templomot valamint a település központjában lévő szoborparkot is, ezt követően utaztak tovább a vértanuk kivégzésének helyszínére.

Az aradi megemlékezések a belvárosi katolikus templomban kezdődtek.

A tizenhárom vértanú emlékére tartott gyászmisét Marton József pápai prelátus. A templomi megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kivégzett tábornokainak vesztőhelyénél koszorúzás követte. Az egész napos megemlékezés-sorozat az aradi Szabadság szobornál zárult, ahol a magyar kormányt Soltész Miklós szociális államtitkár képviselte, valamint jelen volt Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter, az RMDSZ elnöke. Az aradi vértanúk napján, amelyet 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánítottak, az összefogás és a magyar nemzethez tartozás vállalásának fontosságát hangsúlyozták.

A videó megtekintéséhez kattints ide!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!