Volt egyszer egy mesehét...


Témahét a Dr. Hepp Ferenc Tagiskolában

2011. október 10-e és 14-e között rendezte iskolánk alsó tagozatos munkaközössége - az iskolai könyvtár segítségével- Benedek Elekre emlékezve a népmese hetét.

A mesehét "ceremóniamestere" tisztét egy vándorlegény töltötte be, akitől a tanulók megkapták az előzetes feladatokat – felhívást meseillusztráció-készítésre és meseírásra.

Visszatérő program volt a hét során, hogy minden délben gyerekek olvasták fel kedves meséjüket társaiknak. Négy nap alatt összesen 64 gyerek olvasott mesét, néhány esetben édesanyjukkal, testvérükkel együtt. A mesélők "hamuba sült pogácsát" kaptak jutalmul, a hallgatóság pedig "varázscukorkát". Minden délben nagyszámú közönség várta az érdekesebbnél érdekesebb meséket. A meseolvasást a stúdiósok rögzítették, s másnap reggel az érdeklődők ízelítőt hallhattak a felvételekből az iskolarádión keresztül.

A hétfői napon a tanulók az iskolarádióból egy röpke előadást hallhattak a népmesék eredetéről, jellemzőikről. Ezen a délutánon az osztályok tanítói ismertették meg a gyerekekkel saját kedvenc meséjüket. A vándorlegény pedig minden alsós évfolyamhoz eljuttatta a harmadik próbát jelentő feladatlapot, melyet egyénileg lehetett megoldani, s a folyosón elhelyezett meseládába dobni. A meseláda fölött a tanító nénik rengeteg illusztrációt, rajzott állítottak ki, melyeket az alsós tanulók kedvenc történetükhöz készítettek. A legjobb rajzokat készítő gyerekek a csütörtöki napon jutalmakat vehettek át alkotásaikért.

Kedden délután a gyerekek mesefilmeket néztek meg a Magyar népmesék sorozatból, szerdán pedig kézműves foglalkozásokon vehettek részt, melyeken egy-egy – a mesékhez kapcsolódó- figurát készíthettek el.

Ünnepi alkalom volt a csütörtök délután, amikor átvettük Horváth Hajnalka békési alkotóművésztől az öt képből álló meseillusztrációt, melyet ő készített.A két kis kecskegida című meséhez. Ezek a képek mostantól iskolánk közösségi termét díszítik. Néhány hétig látható lesz közösségi termünkben Horváth Hajnalkának az a kiállítása is, melyet a Nefelejcs Egyesület Tökmulatságán már bemutattak. A délutánt színessé tette a 3. c osztály előadása, továbbá az, hogy ekkor hirdettük ki a meseillusztráció-készítő és meseíróverseny eredményét is.

A mesehét zárónapján, pénteken Harencsár László szarvasi mesemondó ismertette meg a gyerekeket a saját maga által írt történetek egy-egy darabjával. Kedves színfolt volt, hogy a vándorlegény a feladatlap megoldásáért cukorkát adott, az egész hét zárásaként pedig mindenki "mesehetes" könyvjelzőt kapott emlékül.

A témahét ajándékait a Dr. Hepp Ferenc Iskola Informatikai és Könyvtári Fejlesztéséért Alapítványa biztosította, a szervező csoport munkáját az iskolai stúdió segítette.

A videót megnézheted erre a linkre kattintva:
http://users.atw.hu/heppvideo/filmek/2011-mesehet.htm


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!