Tanévnyitó a református iskolában


Augusztus 28-án zsúfolt templomi istentiszteleten kezdetét vette a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium következő tanéve. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Izsó Gábor polgármester, valamint a Békési Kistérségi Iskola vezetése is.

Katona Gyula lelkipásztor a Kol 2,1-7 alapján hirdette Isten Igéjét. Mint mondta, egy több hónapig tartó munka eredményeként vagyunk itt, és azt szeretnénk, ha munkánk nem veszne kárba ezután sem. A felolvasott igeszakasz alapján három gondolat köré fonta mondandóját: felelősség, rend, növekedés. Pál apostol azokért is felelősséget érzett, akiket nem ismert személyesen, és minél teljesebben összeforr az életünk, az annál inkább értelmet ad a közös munkának. Ehhez szükséges, hogy rend legyen a fejekben, hiszen a közösségi élet meghatározó eleme a rend. Mindenkinek megvan a maga helye az iskolában. A Krisztus vetett hit szilárdsága által el lehet érni ezt a rendet. A növekedést elősegíti, hogy iskolánknak mély, több évszázados gyökerei vannak. Az egészséges gyökér nélkül nincs egészséges fa és lombozat sem. A folyamatos erősödés eredményeket fog hozni – mondta Katona Gyula.


Ezt követően került sor Kovács Dániel igazgató, Pocsaji Ildikó igazgató-helyettes, valamint Békési Mihály, Balogh Lajos, Palatinus Pál és Ökrösné Baji Katalin intézményegység-vezetők fogadalomtételére. Őket az új dolgozók, valamint az elsős, hetedikes és kilencedikes osztályok tanulói követték.


 Kovács Dániel igazgató köszöntő beszédében Ézsaiás könyve 43. fejezetéből idézte: „Ne a régi dolgokat emlegessétek, és ne a múlton tűnődjetek!” Ezzel kapcsolatban elmondta: a Teremtő az újat eltervezte, és megcselekszi. Ebben ő, mint igazgató eszköz kíván lenni. Beszédének tételmondata így hangzott: „Ebben a teremtő újban lépést tartani – a réginek maradva – nem lehet.” A személyes túlélés egyetlen záloga a megújulás, a tanuló ifjúság megszólítása. Ha ez nem sikerül, el fogunk veszni. A fiatalok megszólítása nem történhet „tegnapi módon”, a felsőbbrendűség pozíciójából, az abszolút igazság tévedhetetlen birtokosaiként, hanem mint aki kegyelemből él, aki átérzi küzdelmeiket, a mai kérdésekre válaszolva. Fontosnak nevezte továbbá a hitbeli, szakmai és módszertani útkeresést.


Izsó Gábor polgármester a köszöntőjében kifejtette, hogy a városban két azonos nagyságú iskola alakult ki, de ezek semmiképpen sem konkurenciát, hanem szakmai együttműködést akarnak kialakítani, és a város is partnerségre törekszik a református iskolával.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!