KAB-RE-08-C-0014-Új utak-Munkavállalást segítõ képzés szenvedélybetegeknek


2008. októberében indult pályázati programunk a szenvedélybetegek munkavállalásának segítését célozta meg.
Térségünkben élõ józan szenvedélybetegek igen jelentõs hányada ko-moly erõfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy teljes, egészséges életet éljen, melynek fontos része a munkavállalás. Térségünkben a szenvedélybetegséggel küzdõ embereket, fiatalokat és idõsebbeket egyaránt elutasító, diszkrimináló légkör veszi körül. Nincs megfelelõ támogató környezet a munkaadók részérõl, mely elõsegítené a józan szenvedélybetegek munkavállalási készségeinek fejlõdését, társadalomba való integrációjukat.
Célcsoportunk a komplex fejlesztõ foglalkozások befejezésével (Kom-munikációs helyzetgyakorlatok, Kudarc-mentesítés, asszertivitás, agressziókezelés, Munkahelyi beilleszkedés, konfliktus kezelése) képessé válik reális önkép kialakítására, jövõbeni célkitûzések megfogalmazására, az eddigieknél aktívabb álláskeresésre, képzések keresésére, a munkahelyi és a hétköznapi kihívások leküzdésé-re, az ehhez szükséges kompetenciák megszerzésére, alkalmazására. Elõtérbe kerül a felelõsségteljes élet kialakítása, melynek középpontjá-ban nem betegséget okozó szenvedélye áll, hanem egy mértéktartó életvitel. Az egyéni és csoportos mentorálás segít a képességek megtar-tásában, továbbfejlõdésében.
Ezen kívül a józan szenvedélybetegek személyiségfejlõdését támogatja a készségfejlesztõ, aktivizáló komplex program. Fontosnak tartjuk, hogy személyes élményeken keresztül, tapasztalati úton sajátítsák el a sikeres munkavállalást és az egészségesebb életet segítõ készségeket, képessé-geket. A tréningek befejezése után 30 órás számítógépes alap-ismeretek képzésen vesznek részt, mely idõ alatt elsajátítják az Ön-életrajzíráshoz szükséges ismereteket, valamint az Interneten való állás és képzéskeresés lehetõségeit.
A program a Békési, valamint a Békéscsabai kistérségben 10 -10 fõ számára nyújtott lehetõséget, a képzésen való részvételre, ösztön-zõ támogatás mellett.
A program a 2007-2008-as reszocializációs program folytatása, melynek eredményeként Békésen a 10 fõ résztvevõbõl jelenleg 9 fõ dolgozik/tanul, 1 fõ számára pedig a védett foglalkoztatás lehet alternatíva.


A programunk támogatója:

ESZA Kht.
-Európai Szociális Alap
Nemzeti Programirányító Iroda
Társadalmi Szolgáltató Kht.

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!