Kerékpár Igazolványokat szereztek a békési lakásotthonos gyermekek


A Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ Békési intézményegységéhez tartozó lakásotthonok számos lakója örülhetett a közelmúltban kiállított Kerékpár Igazolványoknak.
Szándékosan nem a kiosztott szót választottam, az elõzõ mondathoz, mert ezeket az igazolványokat, nem csak úgy osztogatták minden utcasarkon, hanem kitartóan meg kellett értük dolgozni újdonsült tulajdonosaiknak. Ezek után jogosan merül fel a kérdés, hogy, hogyan is lehet egy ilyen igazolványt megszerezni. Nos, elsõként kell egy nagyon gondos, és a gyámolt gyermekeiért felsõsséget érzõ gyám, aki csak úgy engedélyezett biciklivásárlást gyámoltjai számára, ha megszerzik azok biztonságos használatához a megfelelõ tudást és gyakorlatot, az új tulajdonosok. Kellettek valamint a Békési Mentálhigiénés Egyesület nagyon szorgalmas munkatársai, akik szerveztek egy, öthetes idõtartamú képzést a békési lakásotthonban élõ, egyben kerékpár tulajdonos gyermekeknek. Továbbá, a Békési Rendõrkapitányság együttmûködése, akik szintén felkarolták és támogatták ezt a kezdeményezést.
Utoljára, de nem utolsósorban lelkesen résztvevõ gyerekek, akik megértették, hogy közlekedésben részt venni nem veszélytelen dolog, és hogy ezt is meg kell tanulni, el kell sajátítani.

A kitûnõ kezdeményezés, hetente egy alakalommal, két órán át tartó délutáni foglakozásokat jelentett, melyekre hét fõt 'neveztek' be a lakásotthonok kötelékébõl.
A foglalkozásokhoz a termet, szintén a Mentálhigiénés Egyesület biztosította, székhelyén, a Borosgyáni út 1/1 szám alatt. A Békési Rendõrkapitányságról, ebbe a programba Somogyiné Bencsik Szilvia hadnagy kapcsolódott be, akinek személyében egy nagyon jó pedagógia érzékû, kifejezetten gyermek centrikus rendõrnõt ismertek meg a gyermeket kísérõ gyermekfelügyelõk, és az oktatásban résztvevõ gyerekek. A tan-, és vizsgaanyagban természetesen fõként a kerékpárral való közlekedés-, a forgalomban való részvétel alapszabályai szerepeltek. Az élményszerû tanuláshoz hozzá járultak a nagy táblákon bemutatott tudnivalók, valamint a számítógéppel kivetített tananyag, a kellemes környezethez pedig a házigazdák otthonos hangulatot teremetõ teái, pogácsái is.
Ennyi kellemesség után, jött az izgalommal telt számadás az elsajátított ismeretekrõl, mely után a hét résztvevõ közül hatan boldog tulajdonosai lettek a Békési Rendõrkapitányság által kiállított Kerékpáros Igazolványoknak. Egy fõ aki, sokat hiányzott a felkészítõ alkalmakról és nem vett részt a vizsgán csak egy lehetséges, következõ alkalommal pótolhatja, amirõl lemaradt.

Forrás: Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ
gyermekvédelmi intézményegysége
Futaki Éva


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!