Egészségügyi kamarai tagság


NEFMI Fõosztály tájékoztatása az egészségügyi kamarai tagságról


'Több kérdés érkezett hozzánk a módszertani munkatársaktól az
egészségügyi kamarai tagság kapcsán, amelyre a Fõosztály az
alábbi álláspontot fogalmazta meg.

Egészségügyi tevékenység = egészségügyi szakképesítéshez
kötött egészségügyi szolgáltató tevékenység (tehát más
szakképesítés ilyen tevékenység végzéséhez nem elfogadott),
ilyet szociális intézményekben is végeznek.

Aki tehát szociális intézményben olyan tevékenységet végez,
amely kizárólag egészségügyi szakképesítés birtokában
folytatható, és rendelkezik ezzel a szakképesítéssel, és szerepel
az egészségügyi szakképesítésének megfelelõ
alapnyilvántartásban, az köteles máj. 31-ig kérni a kamarába való
felvételét, csak így folytathatja a továbbiakban a tevékenységet.

Ez nem jelenti viszont azt, hogy a bentlakásos intézményekben minden
dolgozónak kérnie kell a felvételt, csak azoknak, akik olyan
tevékenységet végeznek, ami kizárólag egészségügyi
szakképesítéssel végezhetõ, és van is ilyen szakképesítésük
(ilyen például az intézményvezetõ ápoló, az ápoló
munkakörük). Az olyan dolgozóknak nem kell kérni a felvételt,
akik olyan munkakörben látják el tevékenységüket, ami
egészségügyi képesítés mellett más szakképesítéssel is
betölthetõ, akkor sem, ha nekik maguknak egészségügyi
végzettségük van.
Akiknek kötelezõ kérni a
kamarai tagságot, azoknak ezt 2011. május 31.-ig kell megtenniük.'
2006. évi XCVII. törvény az egészségügyben mûködõ szakmai kamarákról
14. § (1) A szakmai kamara tagja lehet az, aki
a) magyar oktatási intézményben a választott kamarai tagság szerinti egészségügyi képesítést, szakképesítést megszerezte, vagy akinek külföldön szerzett, egészségügyi képesítést, szakképesítést igazoló bizonyítványát, oklevelét honosították, vagy egyenértékûvé nyilvánították, illetõleg egészségügyi szakképesítését elismerték,
b) az egészségügyi képesítésének, szakképesítésének megfelelõ alapnyilvántartásban szerepel,
c) Magyarország területén a választott kamarai tagságnak megfelelõ egészségügyi képesítéshez, szakképesítéshez kötött tevékenységet folytatott, folytat vagy kíván folytatni,
d) az alapszabályban meghatározott módon az országos hivatalnak a kamarai tagdíjat megfizeti, és
e) az alapszabályban foglaltakat magára nézve kötelezõen elismeri.
(2) Azt a személyt, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelel, a szakmai kamara tagjai közé - kérelmére - fel kell venni. A felvétel kizárólag a (3) bekezdés szerinti okból tagadható meg.

14/A. § (1) Egészségügyi tevékenységet - jogszabályban megállapított egyéb feltételek mellett - a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel csak az végezhet, aki tagja az adott tevékenység végzésének feltételeként elõírt szakképesítés szerint illetékes szakmai kamarának.
(2) Kamarai tagság nélkül is végezhetõ az (1) bekezdésben meghatározott tevékenység, ha azt olyan személy végzi, aki külön jogszabályban meghatározottak szerint ideiglenes mûködési nyilvántartásba vétellel, tevékenységre jogosító engedély kiadásával vagy elõzetes bejelentés alapján jogot szerzett arra, hogy a mûködési nyilvántartásba történõ felvétel nélkül egészségügyi tevékenységet végezzen Magyarországon.
(3) Aki egészségügyi tevékenységet köztisztviselõi vagy kormánytisztviselõi (a továbbiakban együtt: közszolgálati) jogviszony keretében eljárva, nem kizárólag egészségügyi képesítéshez kötött munkakörben végez, kérheti kamarai tagsága szüneteltetését, vagy - amennyiben kamarai tagsággal nem rendelkezik - e jogviszonya keretében az egészségügyi tevékenységet kamarai tagság nélkül is végezheti. Ha a közszolgálati jogviszonyban álló személy további - nem közszolgálati - jogviszonyban is egészségügyi tevékenységet végez vagy kíván végezni, e további jogviszonyában az egészségügyi tevékenység végzés feltétele a kamarai tagság. Ez utóbbi esetben a közszolgálati jogviszony keretében végzett egészségügyi tevékenységgel összefüggésben valamennyi kamarai tagságból eredõ jog és kötelezettség szünetel.
(4) A (3) bekezdésben foglaltaktól eltérõen az, akinek közszolgálati jogviszonyban munkaköri feladatai körébe tartozik a szakmai kamara véleményezési jogával érintett jogszabály, illetve egyéb döntés meghozatala vagy érdemi elõkészítése, e jogviszonya fennállása alatt kamarai tagsága e törvény erejénél fogva szünetel.
(5) Az (1) bekezdésben szereplõ rendelkezés nem érinti az egészségügyi dolgozó külön törvényben meghatározott elsõsegély-nyújtási kötelezettségét, valamint a külön jogszabály szerinti pro família végezhetõ egészségügyi tevékenység gyakorlásának lehetõségét.
32. § (1) A kamarai tagsággal nem rendelkezõ egészségügyi dolgozó, ha egészségügyi tevékenységet 2011. június 1-jétõl is végezni kíván - a 14/A. § (2)-(5) bekezdésében foglalt kivételekkel -, 2011. május 31-éig kéri a szakmai kamarába történõ felvételét.
(2) Az (1) bekezdés szerinti kérelemben nyilatkozni kell a 14. § (1) bekezdésének a)-c) pontjaiban foglalt feltételek meglétérõl. A 14. § (1) bekezdés e) pontjában foglalt feltétel elsõ alkalommal, e törvény erejénél fogva teljesítettnek tekintendõ, azzal, hogy 2011. május 31. napjáig tagsági kérelmet benyújtó személy a 33. § (1) bekezdés alapján megalkotandó új alapszabály megalkotásától számított 30 napon belül a kamarai tagsági viszonyáról lemondhat akként, hogy õt a kamarába történt felvétele és a tagságról történt lemondása közötti idõszakra tagdíjfizetési kötelezettség nem terheli.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott határidõn belül benyújtott felvételi kérelem alapján létesülõ tagsági jogviszony a kérelem benyújtásának napjával jön létre. Azon egészségügyi dolgozó tekintetében, aki az (1) bekezdés szerinti tagfelvételi kérelmet az (1) bekezdésben meghatározott határidõben benyújtotta, a kérelem jogerõs elbírálásáig a 14/A. § (1) bekezdése szerinti követelmény teljesítettnek tekintendõ.


1997. évi CLIV. törvény az egészségügyrõl

3. § q) egészségügyi szakképesítés: az adott egészségügyi tevékenység folytatására jogosító, Magyarországon szerzett, valamint a külföldön szerzett és Magyarországon honosított, illetve elismert, alap-, közép-, emeltszintû, illetve felsõfokú szakképzés keretében megszerzett szakképesítés, valamint felsõoktatási alap-, mester- vagy egységes osztatlan képzés keretében megszerzett végzettség és szakképzettség, továbbá egészségügyi szakirányú szakmai képzés, egészségügyi felsõfokú szakirányú szakmai képzés során megszerzett képzettség;
y) egészségügyi tevékenység: az egészségügyi szolgáltatás részét képezõ minden tevékenység, kivéve azon tevékenységeket, amelyek végzéséhez nem szükséges
ya) egészségügyi szakképesítés vagy
yb) egészségügyi szakképesítéssel rendelkezõ személy szakmai felügyelete.

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!