Megkezdõdött a civil törvény tervezetének társadalmi egyeztetése


egkezdõdött a civil szféra mûködését szabályozó törvény tervezetének társadalmi egyeztetése – jelentette be Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. A törvényjavaslat egyszerûsítéseket és új társulási formát is kínál a civilek számára.
Megkezdõdött a civil törvény tervezetének társadalmi egyeztetése
2011. június 22.
Megkezdõdött a civil szféra mûködését szabályozó törvény tervezetének társadalmi egyeztetése – jelentette be Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. A törvényjavaslat egyszerûsítéseket és új társulási formát is kínál a civilek számára.

Új egyesülési forma lehet a civil társulás, amelynek megalapításhoz már három ember is elegendõ – mondta Latorcai Csaba a jogi személyiséggel nem rendelkezõ újfajta társulási formáról, amely köztámogatásokban nem részesülhet majd.

Hangsúlyozta, hogy a törvénytervezet egyszerûsíteni, 'akadálymentesíteni' kívánja a civilek életét, emellett szeretnék kiszûrni a ténylegesen nem mûködõ civil szervezeteket. A törvény elfogadását követõen, 2012-tõl már csak azok a szervezetek pályázhatnak majd köztámogatásokért, amelyek megfelelnek az új szabályoknak.

Hozzátette: a törvénnyel szeretnék egyszerûsíteni és egységesíteni a civil szervezetek életét és élénkíteni azok mûködését. A ténylegesen nem mûködõ szerveztek kiszûrését szolgálja majd, hogy a civil szervezeteknek évente információt kellene szolgáltatniuk a mûködésükrõl a bíróságoknak. Azokat a szervezeteket, amelyek ennek a felszólítást követõen sem tesznek eleget, a bíróságok törlik a nyilvántartásból.

Latorcai Csaba kiemelte: az egész magyar társadalom morális megújulásra szorul, 'ezt a kormány soha nem végezheti egymaga, mindig partnerek kellenek hozzá, azok a civil szervezetek, amelyek a család mellett a társadalom másik alapsejtjeként mûködnek”.

A szerdától a www.kormany.hu oldalon is elérhetõ törvénytervezetrõl elmondta, hogy egyéves elõkészítõ munka elõzte meg a társadalmi vitát. Mintegy 500 civil szervezet küldte el a KIM-be észrevételeit és javaslatait. A törvény szövegének elkészítésébe civil szakértõket vontak be, az utóbbi egy hónapban pedig az ország régióközpontjaiban ismertették az abban megfogalmazott elképzeléseket. A társadalmi vitával egy idõben pedig folyik a minisztériumok közötti egyeztetés is.

A törvényjavaslat várhatóan június végén vagy július elsõ napjaiban a kormány elé kerülhet, s az Országgyûlésben július 11-ig megkezdõdhet a javaslat érdemi vitája, amely szeptember közepén az õszi ülésszak kezdetén folytatódhat. Feltehetõen szeptember végén szavazhat a parlament a törvényrõl, amely 2012. január 1-jén léphet hatályba.

(MTI)

Az észrevételeket a civiljog@kim.gov.hu e-mail címre várják 2011. július 4. napjáig.

forrás: kormany.hu

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!