Különleges tánccal került országos döntőbe Okányi Mihály


Megjelent: 2011 November 23. ( Szerda ) 09:10
Módosítva: 2013 Március 10. ( Vasárnap ) 16:07
A Belencéres táncosa egy 1955-ben készített, eddig még sehol nem publikált békéscsabai archív néptáncos film alapján készült fel a megmérettetésre.

2011. november 18-án rendezték az Országos Ifjúsági Szólótáncfesztivál területi selejtezőjét Szarvason, ahol az 57 produkció között három békési is versenyzett a Békési Kistérségi Iskola, Művészeti Tagiskolája és a Belencéres Néptáncegyüttes színeiben. A kötelezően előírt táncok bemutatása mellett szabadon választott produkciót is vinni kellett.

A Varjú Dóra- Simon Zoltán páros szilágysági táncokat, Kovács Balázs magyarpalatkai férfitáncokat, Okányi Mihály pedig békéscsabai cigánytáncokat adott elő. Ez utóbbi szakmai kuriózum, hiszen néhány hónapja került elő egy 1955-ben rögzített film formájában, Mahovics Tamás néptáncpedagógus múzeumi és irattári kutatásai nyomán.

Az eddig nem ismert táncanyagot tartalmazó Békéscsabán rögzített film érdekessége, hogy a csabai adatközlők mellett két békési cigánytáncos is táncol rajta: Kovács Mária 25 éves és Makula József 19 éves (1955-ben). Okányi Mihály a január 20-21-én

Egerben megrendezésre kerülő országos döntőbe jutott, ahol korcsoportjában az ország legjobbnak ítélt 32 produkciója között versenyezhet.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!