Édes ünnepek - édes veszélyek!


Forrás: Levendula Patika
Megjelent: 2011 December 20. ( Kedd ) 14:44
Módosítva: 2012 November 5. ( Hétfő ) 11:25
Cikkünk szerzője Jeszenszky Attila szakgyógyszerész a gondoskodo.hu és a Levendula Patika tulajdonosa
Édes ünnepek, édes veszélyek Évente megközelítőleg hárommilliárd forintot költünk csokoládéra a decemberi ünnepek alatt. Az ajándékozás keltette "hirtelen" igény nagyon jól jön a gyártóknak – ilyenkor a fogyasztók bármit megvesznek. Az egészséges táplálkozás jegyében azonban az ünnepek alatt is figyeljünk arra, hogy mi kerül a csizmába vagy a fenyőfa alá. Milyen az igazi csokoládé? -az biztos, hogy nem fehér Hazánkban jogszabály rendelkezik a kakaó- és csokoládétermékekről. Akkor nevezhető egy termék csokoládénak, ha a benne lévő kakaótartalom legalább 35%, melynek fele-fele arányban kakaóvajból és tiszta kakaóporból kell állnia, és nem tartalmazhat egyéb növényi zsírokat. Csokoládé bonbonok, az Istenek eledele A kakaófa latin neve (Theobroma cacao) már önmagában a kakaó, illetve a csokoládé kiváltságos helyzetére utal, hiszen annyit tesz: "istenek eledele". Évszázadokon át használták a legkülönfélébb hiedelmekhez kötve. Volt spirituális szertartási kellék, gyógyszer, státuszszimbólum, manapság a fogyókúrázók közellensége és az egészséges táplálkozásra nagy hangsúlyt fektetők barátja. Az éves fogyasztási adatok mégis azt mutatják, hogy csokoládé nélkül nálunk sincsen ünnepi alkalom, megédesíti életünket. Míg az étcsokoládé alapja a kakaóvaj, cukor, kakaóoldat és esetleg a vanília keveréke, amihez még a tejcsokoládé esetében hozzáadják a tejet vagy tejport, addig például a fehér "csokoládénak" cukor, kakaóvaj, tej vagy tejpor és vanília keveréke adja az alapját. Ez tehát nem csokoládé, mivel csak kakaóvaj-tartalma van, kakaótartalma nincs, a termék jellege miatt viselheti ezt a nevet. Mértékkel fogyasztva egészségi kockázata sincs, de a nagy kakaótartalmú csokoládékat jellemző kedvező élettani hatásokkal sem rendelkezik. Csokoládé, ami nem csokoládé A boltok polcain az ünnepek táján főként kakaós ét- és tejbevonómasszából készült figurákat lehet találni, ilyenkor még nagyobb figyelmet kell fordítani a címkék tanulmányozására. A dietetikusok azt javasolják, hogy ha a terméken nem olvasható a címke, sérült vagy hiányos, akkor célszerű másik terméket választani. A csokoládé egészséges, de minden a mértéken múlik A szakemberek véleménye a csokoládéról napjainkban is meglehetősen szélsőséges határok között változik. Néhányan esküsznek arra, hogy fogyasztása egyenes út az elhízáshoz, mások szerint viszont szerepet játszik számos betegség, elsősorban a szív-ér rendszeri kórképek megelőzésében. Már önmagában is, de különösen a csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvakban található ásványi anyagok, vitaminok, esszenciális zsírsavak és rostanyagok fontos részei egy kiegyensúlyozott étrendnek. A csokoládé kismértékű fogyasztása növeli az antioxidánsok bevitelét, közben jótékonyan hat közérzetünkre is. Az antioxidánsoknak nagy szerepük van az egészség megóvásában, az öregedés lassításában és egyes betegségek kialakulásának megakadályozásában, így például csökkentik a hajszálerek törékenységét. Mik találhatók az igazi csokoládéban? Az utóbbi évek nagy felfedezései közé tartozik a kakaó nagy antioxidáns hatású polifenoltartalmának kimutatása. A csokoládéban található flavanolok csökkentik a vérlemezkék összetapadását és az LDL-koleszterin oxidációját. A polifenolok természetes forrásai közül a sokat emlegetett vörösbor 100 g-ja 20 mg-ot tartalmaz, míg ugyanennyi keserű csokoládé 170 mg-ot. Izgató és boldogságnövelő anyagok is megtalálhatók A kakaó fő alkaloidja a theobromin, mely nagyon enyhe izgatószerként ismert, emellett vizelethajtó, értágító, és fokozza a szívizomzat tevékenységét. Közel olyan hatékony köhögéscsillapító szer, mint a vényre felírható készítmények. A legújabb kutatások szerint a fogzománc védelmében is szerepet játszik. Másik élénkítő hatású összetevője a koffein, mely fokozza a vérkeringést és az anyagcserét. Ezek mellett még számos olyan anyag található a csokoládéban, melyek jótékonyan hatnak az agyi folyamatokra, növelik a szerotonin, azaz a boldogsághormon termelődését. Megragadva az alkalmat, szeretném megköszönni egész éves figyelmüket, köszönöm a számtalan visszajelzést, tanácsot és kívánok mindenkinek egészségben eltöltött, édes ünnepeket! Jeszenszky Attila szakgyógyszerész

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!