Sajtótájékoztatót tartott Pocsai Ildikó és Mucsi András


Megjelent: 2011 December 28. ( Szerda ) 13:02
Módosítva: 2011 December 30. ( Péntek ) 11:19
Pocsai Ildikó és Mucsi András, önkormányzati képviselők az Oktatási, Sport és Kulturális bizottság, illetve a legutóbbi képviselő - testületi ülés döntéseiről tájékoztatták a lakosságot.
  1. Dánfok működése

2011-től a Békés Városi Kulturális Központ üzemelteti a dánfoki üdülőtábort. A döntés azért volt szerencsés, mert míg egy vállalkozó értelemszerűen kiviszi a létesítmény hasznát, és sajnos keveset forgat vissza a bérleménybe, addig az önkormányzati intézmény minden pénzt visszaforgat a működtetésbe. Az év elején a tábor nagyon rossz állapotban volt, és sem biztonságilag, sem esztétikai vagy higiéniai szempontok alapján nem votl alkalmas vendégek fogadására. Az év során a kulturális központ zárhatóvá tette az épületeket, a beázásokat megszüntette, beindultak a festési munkák, felújítások. Elsőként a körépület lett vendégfogadásra alkalmas, ebben 60 vendéget lehet elhelyezni. Második körben a panzió épületét kezdték el felújítani. Az év során óriási összefogással, közel 900 ezer Ft értékben végzett Békés lakossága önkéntes munkát Dánfokon. Dánfok az év során húsz nagyobb rendezvénynek adott otthont. A komplexum öösszesen 2,2 millió Ft értékben adott el belépőjegyet, ott 4876 vendégéjszakát töltöttek el.

2012-ben bővülnek a szolgáltatások, felújítják a fűtési rendszert, a közös tusolókat, egységes foglalási rendszert alakítanak ki, valamint fejlesztik a danfok.hu honlapot.

  1. A városvédők és hagyományőrzők is beszámoltak

Kiemelkedő civil szervezet a Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, amelyek számos városi programot valósítottak meg 2011-ben. Tevékenységükről tájékozatót kapott az OKSB. Munkájukhoz a bizottság gratulál, 2012-ben is számítunk rájuk.

  1. Kulturális intézményeink 2012. évi terveiről

A bizottságot tájékoztatta terveiről a kulturális központ, a könyvtár és a múzeum. A működés biztosítása mellett számos új programot szeretnének megvalósítani.

  1. 300 éves évforduló eseményei

A Békés Városi Kulturális Központ fogta össze a Békés újjáülésének 300. évfordulójával kapcsolatos rendezvényeket, amelyekről az OKSB beszámolót kapott. Az évforduló kapcsán számos konferencia, előadás, verseny, kiállítás került megrendezésre. Az évforduló hasznosnak bizonyult a békési identitás erősítése szempontjából.

  1. Óvodai ügyek

A tiszta és vegyes óvodai csoportok kialakítása lehetzőségeit vizsgálta az a munkacsoport, amelyet júniusban hozott létre az OKSB. Ennek vezetője Barnáné Varga Emília, tagja Koppné dr. Hajdú Anikó és Mester Péter bizottsági tag volt. A munkacsoport beszámolt tevékenységéről. A bizottság felkérte a Békési Kitérségi Óvodát, hogy a Baky utcai, valamint Teleky és Csabai úti óvodában is a tiszta (kis-, középső- és nagycsoport) rendszerrel működjön az óvoda.

  1. Kecskeméti Gábor emléknap

2012 januárjában Békés városa emléknappal tiszteleg a város nagy sportolója, Kecskeméti Gábor születésének 100. évfordulója előtt. A rendezvény szervezője Vámos László képviselő. Az emléknapon konferenciát tartunk, amelyre neves előadókat hívunk. A 2012. évi városi naptár is az évforduló jegyében készült.

  1. 2012. évi munkaterv

Az OKSB számára fontos, hogy a város oktatási és kulturális intézményei mellett a civil szervezetekkel, egyházakkal, kisebbségi önkormányzatokkal, sport szervezetekkel is jó kapcsolata legyen. Ennek megfelelően rendszeresen tájékoztatót kér ezektől a szervezetektől, amelyekben a bizottság tagjai tájékozódnak ezek működéséről, és meghallgatják kéréseiket és javaslataikat. A bizottság 2012. évi első féléves munkaterve is ennek szellemében került összeállításra.

  1. Diáksport Békésen

Békés város önkormányzata odafigyel a sportra, egészségre nevelésre. Az OKSB legutóbbi ülésén tájékoztatót kaptunk a diák- és tömegsport helyzetéről. Az eredményességre nem lehet panasz, a békési diákok kiemelkedően jó eredményeket érnek el a megyei és országos diákolimpiai döntőkön. Az elindult sportiskolai képzés a diákolimpiai eredményességnek is új lendületet adhat. A város tömegsportja is jónak mondható, mindenki megtalálhatja a neki megfelelő mozgásformát. Az önkormányzat is több tömegsport jellegű eseményt szervez évente: Egy hajóban evezünk, Határtalan vándortúra, Kállai Jenő Emlékverseny, Vektor Kupa, stb.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!