Ez történt Békésen 2011 - Befejező rész!


BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK ÉS PARTNERÜNKNEK! BÉKÉS TV - BÉKÉS MÁTRIX

Október

Öngyilkossági szándékkal gyógyszereket vett be egy férfi Békésen. Az öngyilkosságot a mentők és a rendőrök közösen akadályozták meg.

Sikerrel akkreditálta sportiskoláját szeptemberben a Békési Kistérségi Általános Iskola, mellyel megkapta a hivatalos regisztrációt is a képzésre.

A békési képviselő-testület oktatás, kulturális és sport bizottságának tagjai egyetértettek azzal, hogy a városban tanuló általános és érettségit adó képzésben részt vevő középiskolások megismerjék a székely-magyar rovásírást — tájékoztatta lapunkat Mucsi András.

Elfogadta a Békési Kistérségi Iroda tavalyi évről szóló beszámolóját a békési képviselő-testület.

Békés a jövőben is csatlakozni kíván a Menza Minta = Mintamenza programhoz — döntött legutóbbi ülésén a békési képviselő-testület.

Mintegy 11 ezer 400 kilogramm vitaminozott lisztet, több mint 17 ezer kiló négytojásos spagettit és 2721,6 kilogramm, krémmel töltött kekszet osztottak szét 2300 család, közel hatezer rászoruló között Békésen.

Sok száz érdeklődő részvételével rendezték meg az immáron hatodik tökmulatságot a hétvégén Békésen. A Nefelejcs Egyesület hagyományőrző rendezvénye ezúttal is rengeteg programmal várta a látogatókat. A szombati nyitónapon Szilágyi Tamás harmadik osztályos tanuló személyében megválasztották az új tökkirályt.

Öt csapat részvételével tartották meg a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény

Békési Középiskolai Kollégiuma által szervezett Nemzetközi Sporttalálkozót.

Békésen nyitotta meg kapuit az ország első roma vendéglője.

Igazi szenzációval készült a Csabai Kolbászfesztiválra a Békési Húsfeldolgozó Kft. A már jól ismert, országszerte népszerű Békési Házikolbász mellett most debütált a nagyközönség előtt a 10-13 centi átmérőjű Békési Szalámi.

A békési képviselő-testület támogatta, hogy a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület mintegy 20 megyei települést érintő pályázatot nyújtson be promóciós tevékenységek támogatására a térségi turizmus fellendítése érdekében.

Elkezdődött a Startmunka program Békésen. A közmunkások a két megyei kistérséget is érintő mintaprojekt során kitisztítják a belvízelvezető rendszereket és felszámolják az illegális szemétlerakó helyeket.

Középső bronzkori temető maradványait tárták fel régészek Békés határában.

A Virágos Magyarországért virágosítási, parkosítási és környezetszépítő verseny egyik legrangosabb elismerésével, az Arany Rózsa díjjal jutalmazták Békést. Az elismerést a Százhalombattán megtartott eredményhirdetésen Izsó Gábor polgármester és Turák Helga, a város főkertésze.

Egy aknanyílásba szorult lovat mentettek ki Békésen, a borosgyáni homokbánya közelében a békési köztestületi és a békéscsabai hivatásos tűzoltóság tagjai

Békés megyéért" kitüntetéssel ismerték el Eperjesi Józsefet, aki 1969 és 1991 között vezette a békési szociális otthont.

November

Ismét megrendezték a békési sportbálat.

Egyedüli Békés megyeiként vett részt a Magyar Olimpiai Akadémia iskoláinak vezetői számára szervezett görögországi tanulmányúton Deákné Domonkos Julianna, a békési Dr. Hepp Ferenc Tagintézmény vezetője.

Második világháborús, magyar gyártmányú páncéltörő lövedéket találtak Békésen. A lakossági bejelentés után a békési rendőrség a polgárőrség bevonásával gondoskodott a veszélyes tárgy őrzéséről, amit azután csütörtökön a kiérkező honvédségi tűzszerész-alakulat szakszerűen elszállított, majd információink szerint meg is semmisített.

A Békés Megyei Közgyűlés alelnökévé választották Mucsi Andrást.

Összesen huszonnyolcan szereztek online ügyintéző és falusi vendéglátó képzettséget a békési kulturális központban befejeződött, pályázati támogatással megvalósult projekt során.

Több intézkedést tettek a városban a levegőtisztaság megtartásáért.

"Perzsia kincsei" címmel nyílt Iránt bemutató népművészeti kiállítás a békési galériában.

Különös fényjelenségeket láttak többen is Békésen. A lapunkat megkereső szemtanúk szerint narancssárgában tetsző, kerek fények mozogtak Dánfok irányából a város Mezőberény felé eső része irányába a levegőben. Később kiderült, hogy lampionok állnak a fényjelenség hátterében, amit egy éppen bulizó társaság indított égi útjára.

Nagy sikert aratott, az első helyet szerezte meg a Pécsett megtartott "Protestantizmus a Kárpát-medence területén a török hódoltság idején" elnevezésű műveltségi vetélkedőn a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium csapata, amelynek tagjait Bagita Attila készítette fel a kihívásra.

A zárókonferenciával csütörtökön befejeződött a hajléktalan emberek megsegítésére életre hívott, "Kézen-fog-lak" elnevezésű program Békésen.

A Békési Rendőrkapitányság hétfőn zsarolás és rablás bűntett kísérlete megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe két csökmői fiatalt.

Ötnapos rendezvénysorozattal ünnepelték az intézmény névfelvételének huszonötödik évfordulóját a békési Dr. Hepp Ferenc Tagiskolában.

John Griffin, Ausztrália budapesti nagykövete a fővárosban találkozott Izsó Gáborral, Békés polgármesterével, Juhász Zoltánnal, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének elnökével, illetve a szervezet titkárával, dr. Balázs Istvánnal.

Újabb negyvenegymillió forintot nyert Békés, ezúttal az Európai Unió önerő alapjából, a városi szennyvíztisztító telep korszerűsítéséhez.

December

Január 21-én, 19 órától az Állami Népi Együttes Magyar Rapszódia című előadást tekinthetik meg az érdeklődők a békési kulturális központban — tudtuk meg Koszecz Sándor igazgatótól.

Eredményesen gazdálkodott a békési önkormányzat az év első háromnegyed évében — derült ki a békési képviselő-testület ülésén, a város költségvetésének szeptember végéig eltelt szakaszát elemző anyag tárgyalásakor.

Kibővült feladatkörrel és megváltozott néven működik tovább január elsejétől a békési kulturális központ — jelentette be péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Izsó Gábor. Az intézmény Kecskeméti Gábor nevét veszi fel.

Békés idén ünnepelte újratelepülésének 300. évfordulóját, amiről a város méltóképpen, számos nagyszabású rendezvénnyel emlékezett meg.

A Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény gyomaendrődi és békési oktatási egységében is december első napjaiban rendezték meg a szalagavatót. A végzős diákok mindkét helyszínen színes műsorral lepték meg a közönséget.

Várhatóan január elején távozik posztjáról Zámbó András, a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény igazgatója. A szakember tizenkét éve dolgozik a közoktatásban, s úgy érezte, most jött el az ideje a váltásnak.

Megtartotta alakuló ülését a Közép-Békési Centrum Kiemelkedően Közhasznú Egyesület Békésen. A szervezet legfőbb célja, hogy a három közép-békési város, Békéscsaba, Gyula és Békés közös társadalmi-gazdasági fejlesztési érdekeit szervezeti formában is képviselje.

John Griffint, Ausztrália közelmúltban Magyarországra akkreditált nagykövetét választotta közgyűlésén tiszteletbeli elnökévé az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete. A diplomata másnap a Pankotai tanyán egy disznóvágáson is részt vett.

Ünnepélyes keretek között köszönte meg Izsó Gábor, Békés polgármestere a Hét Krajcár Gyermekélelmezési Program támogatóinak, adományozóinak és az akciót segítő önkénteseknek idén végzett munkájukat, segítségüket.

Forrás: Békés Mátrix, Békés Tv, Békés Megyei Hírlap


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!