Tízmilliók önhikire


Megjelent: 2012 Január 3. ( Kedd ) 13:10
Módosítva: 2012 Január 5. ( Csütörtök ) 12:48
Erdős Norbert a Békési kistérség pályázati pénzeiről

– Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő helyi önkormányzatok pénzeinek 2011. évi elosztásakor a Békési kistérség három települése is eredményesen szerepelt – tudtuk meg Erdős Norberttől, Békés megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselőjétől, kormánymegbízottól. – 2011-ben három ütemben bírálta el a pályázatokat és szavazta meg a támogatásokat a Belügyminisztérium. Ezek szerint Bélmegyer 16 millió 772 ezer, Doboz 16 millió 685 ezer, Tarhos 6 millió 417 ezer forintot könyvelhetett el.

Erdős Norbert emlékeztetett rá, hogy 2010-ben két ütemben ítélték oda az önhikit, akkor két település lett kedvezményezett a Békési kistérségből. Bélmegyer ebből a forrásból 16 millió 3 ezer, míg Doboz 7 millió 555 ezer forintot kapott 2010-ben.

A működésképtelen helyi önkormányzatok egyéb támogatását törvény szabályozza. E szerint azoknak az önkormányzatoknak, melyeknek a működőképessége a költségvetési törvény alapján igénybe vehető támogatások mellett nem biztosítható, a belügyminiszter visszatérítendő, vagy vissza nem térítendő támogatást adhat, melyet célhoz, feladathoz is köthet.
A támogatás az "önhiki" támogatással el nem ismert, az önkormányzatok kötelező feladataival összefüggő kiadásokhoz igényelhető. Az igényelhető támogatás összege – a rendkívüli és előre nem tervezhető esetek kivételével – nem haladhatja meg az önkormányzat költségvetési rendeletében elfogadott működési célú éven belüli hitelek összegének "önhiki" támogatással csökkentett összegét. A támogatás megítélésénél kiemelten figyelembevételre kerül a működési célra igénybevett hitel nagysága.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!