Ma este köszönti a város a Magyar Kultúra Napját!


Békés Megye és Békés Város Önkormányzata teltházas közös gála műsorral, az Adomány díj átadásával és állófogadással ünnepel!

Az ünnepi eseményre 2012. január 21-én, szombaton, 19.00 órától kerül sor Békésen, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban. Az Adomány-díj idén Csuta György békési festő festménye, a díjazott személyére az est során derül fény.

Az ünnepi eseményen Farkas Zoltán, Békés Megye Képviselő-testületének elnöke mond ünnepi köszöntőt, majd átadja az Adomány – díjat. Ezt követően Farkas Zoltán, Békés Megye Képviselő-testületének elnöke ésIzsó Gábor, Békés Város Polgármestere gratulálnak a "Minősített Közművelődési Intézmény" címet elnyerő Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatójának, Koszecz Sándor igazgatónak.

Az ünnepélyes esemény után a Magyar Állami Népi Együttes Magyar Rapszódia című műsora következik,, majd állófogadás a meghívott vendégek részére a Kápolnateremben a Békés Megyei Culinary Team közreműködésével

Pohárköszöntőt mond: Dr. Pálmai Tamás, Békés Város Alpolgármestere

Az Adomány díjról 1989 óta minden év január 22-e a magyar kultúra ünnepe, hiszen Kölcsey Ferenc

1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz írását. Az ünnephez kötődően Békés megyében a kultúra, közművelődés terén dolgozó szakemberek kezdeményezésére minden évben egy nagyszabású kulturális programsorozat valósul meg, amely a kultúra fontosságát a mindennapi életben betöltött szerepét kívánja hangsúlyozni.

A kultúra és a közösségi művelődés, mint hosszútávon – forintban nehezen kifejezhető módon – megtérülő befektetetés csak a mecenatúra támogatásával érheti el célját. Ebből a megfontolásból szakemberek kezdeményezték a fenntartó önkormányzatoknál, hogy a kultúrát támogató cégeket, valamint a kiemelkedő tevékenységet végző szakembereket a Magyar Kultúra Napján egy kortárs alkotó képzőművészeti alkotásával ismerjék el.A Békés Megyei Önkormányzat kultúrabarát gondolkodásának köszönhetően megőrizte és továbbvitte a közel 20 éves hagyományt. A díj, az elismerés mellett a kultúráért történő összefogás szükségességét és fontosságát is hangsúlyozza.

Az utóbbi öt évben az alábbi díjazottak részesültek az elismerésben:

2007 – Pákh Imre műgyűjtő és Szemenkár Mátyás, a Szemimpex Kiadó vezetője és tulajdonosa valamint Rázga József karnagy,

2008 – Nagy Mihály László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Békés Megyei Szervezetének elnöke és a Békés Megyei Hírlapot kiadó Népújság Kft.,

2009 – Bora Kft. tulajdonosa Bora Imre.

AZ ESEMÉNYEN A BÉKÉS TV és a BÉKÉS MÁTRIX is ott lesz!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!