Elhunyt Laborczy Aladárné


Hosszantartó súlyos betegség után, életének 72. évében elhunyt Laborczyné Piroska, a Dr Hepp iskola, egykori 3-as iskola nyugalmazott igazgatónője Temetése március 23-án 14:30-kor lesz a Malomvégesi Temetőben.

Laborczy Aladárné (Pap Piroska Róza) Békésen született 1940. április 23-án.

Iskoláit Békésen végezte, majd 1958. szeptember 5-én jelentkezett a Szegedi Pedagógiai Főiskola matematika-fizika szakára.

Diplomájának megszerzése után 1961 és 1964 között Tatabányán a Sziklai Sándor Általános Iskolában tanított, később úttörő-csapatvezető lett. 1964-ben férjével, Laborczy Aladárral hazaköltöztek Békésre. Itthon ismét a szaktantárgyait tanította az akkori 3. Sz. Általános Iskolában, a mai Hepp Ferenc Tagiskolában. 1967-ben kinevezték a Békési Járás matematika-fizika szakos szakfelügyelőjévé. Megszervezte a megye matematika tagozatos osztályait, valamint matematika feladatgyűjteményt állított össze és adott ki kollégáival.

1970-ben vette át az igazgatói megbízatását. Rengeteg ötlettel, nagy lelkesedéssel végezte munkáját. Iskolájában szaktantermi rendszert alakított ki.

1976-ban elvégezte a JATE pedagógiai szakát.

1978-ban a földrengés komoly kárt okozott iskolájában, ezért a város új épületet adott át a tantestület és a diákság nagy örömére. Az igazgatónő a szervezőmunkát nagy rátermettséggel, kitartással végezte.

1986-ban Piroska kezdeményezésére intézménye felvette a Dr. Hepp Ferenc nevet. Az új iskolában beindították a testnevelés tagozatot is.Igazgatói munkáját kellő határozottsággal, szigorral, de emberséggel végezte.

1988. augusztus 1-jén a Békés Megyei Pedagógiai Intézethez került.Feladatai közé tartozott a Művelődésügyi Minisztériummal, az Országos Pedagógiai Intézettel, valamint a többi megye azonos munkakörben dolgozó munkatársaival való kapcsolattartás.

Szervezte, koordinálta a továbbképzéseket, irányította a megyei szaktanácsadók munkáját. Felügyelte, ellenőrizte az írásbeli és szóbeli érettségiket. Segítette a megyében megrendezésre kerülő megyei és országos versenyeket, konferenciákat; a megyei szintű bemutató tanításokat, tanulmányi kirándulásokat. Kapcsolatot tartott a szaktanácsadók iskoláival, az iskolák igazgatóival. Kiemelt feladatának tekintette az általános iskolai és a középiskolai átmenet megkönnyítését a diákok részére.

Részt vett szakmai cikkek, feladatok írásában, lektorálásában. Emellett az intézet szakszervezeti bizalmi szerepét is betöltötte. Sok társadalmi szervezetnek tagja, vezetője volt; Úttörő Elnökségi tagként, igazgatói munkaközösség-vezetőként, Békés város TIT titkáraként, valamint a város Népi Ellenőrzési Bizottság elnökhelyetteseként tevékenykedett.

Aktívan részt vett a város sportéletében is. Közép- és főiskolás évei alatt is versenyszerűen sportolt. Fia születése után, 1968-ban hagyta abba a rendszeres sportolást.Az NB-I, NB-II-es kosárlabda csapat játékosa volt Békésen, Tatabányán, majd városunkban az ÁFÉSZ SE elnökhelyettese lett.

1990-ben a Pedagógiai Intézet és a szaktanácsadás újjászervezésekor kérte a korengedményes nyugdíjazását. Nyugdíjasként is érdeklődött, látogatta iskolája több rendezvényét.

Békés városért végzett áldozatos munkája, példaértékű szakmai felkészültsége, gazdag életútja alapján 2011-ben megkapta a Békés Városért Kitüntetést.

Hosszantartó, súlyos betegség után 2012. március 19-én érte a halál. Kollégái, tanítványai tisztelettel és szeretettel emlékeznek rá.

Forrás: Dr Hepp Tagiskola weblap


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!