Pályázatból kapna új épületet a Bóbita Ovi.


Megjelent: 2012 Április 10. ( Kedd ) 14:50
Módosítva: 2012 Április 11. ( Szerda ) 10:52
Tovább korszerűsítené oktatási intézményeit a békési önkormányzat. A képviselő-testület múlt heti ülésén úgy döntött, hogy közel kétszáztízmilliós uniós projektre nyújt be pályázatot a Bóbita Integrált Tagóvoda felújítására és bővítésére.

Múlt csütörtökön hozott határozata értelmében az önkormányzat csaknem kétszáztízmilliós uniós projektre nyújt be pályázatot. A koncepció szerint az Ótemető utcai —Bóbita Integrált Tagóvoda épületét újítanák fel és bővítenék. A sorozatos szakmai egyeztetések után a szakemberek a Dél-alföldi Operatív Program (DAOP) elvárásaihoz maximálisan igazodva készítették el az új létesítmény elsődleges terveit.

A beruházás kedvező döntése esetén 199 millió 956 ezer forintos pályázati forrás és 10 millió 524 ezer forintos önerő mellett valósulhatna meg.

Tervek szerint a jelenleg kevéssé korszerűnek számító, eredetileg polgárházként funkcionáló épület teljesen megújulna, de közben megőrizné az utca környezetének eredeti stílusát.

Jelenleg a Bóbita tagóvoda ötvenöt férőhellyel rendelkezik, ami három csoportszoba működtetésére ad lehetőséget az intézményben. Amennyiben azonban az említett előzetes tervek megvalósulhatnak, újabb három csoportszobával és korszerű épülettel bővülne az intézmény, mellyel megduplázódna a létesítmény kapacitása. Összességében egy új, modern, egyben kedvező feltételek mellett, olcsón működtethető óvoda jönne létre. Felújítanák az óvoda tornaszobáját is, illetve a helyiségeket egy mozgásfejlesztő szobával és fejlesztőszobával egészítenék ki, valamint kialakítanának egy többcélú, közösségi termet. Ez utóbbi alkalmas lenne arra, hogy különféle csoportos foglalkozásokat egy légtérben rendezzenek meg az óvodán belül. Minden csoportszobához mosdók és külön kialakított, szertárként funkcionáló helyiségek kapcsolódnak, két csoportszobához pedig egy-egy vizesblokk is. Az egyéni fejlesztőszobában a sajátos nevelési igényű gyermekek felzárkóztatását és fejlesztését tudják biztosítani a szakemberek. Összességében egy minden területen korszerűbb, több gyermeket, korszerű körülmények között fogadni képes tagóvoda jöhet létre.

Célunk a közoktatás minőségi javítása, a XXI. század óvodájának felépítése, mely példát mutat a térség hasonló intézményeinek. Egyúttal lehetővé teszi a célcsoport fejlődését, környezetvédelemmel, környezettudatos neveléssel kapcsolatos előrelépését. - mondta el lapunknak Izsó Gábor polgármester

A felújítást követően az óvoda a körzetében élő családok és gyermekeik igényeit maximálisan ki tudja elégíteni, valamint a szomszédos körzetben lévő tagóvoda zsúfoltságát is enyhíteni tudná.

Békésen egyébként az elmúlt években folyamatosan törekednek arra, hogy a nevelési- és oktatási intézményeket kedvező pályázati feltételek kihasználásával modernizálják. 2010-ben a Békési Kistérségi Iskola Hepp Ferenc Tagiskolája közel ötszáz milliós uniós forrásnak köszönhetően újulhatott meg. A város új, modern bölcsődéje tavaly került átadásra. Ez utóbbi fejlesztés több mint százkilencvenhét milliós pályázati támogatást jelentett Békésnek.

A békési óvoda épületének a felújítására és bővítésére mindössze öt százalékos önerőt kell biztosítania a városnak.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!