Továbbképzés címe: A gondozási terv készítés gyakorlata


Helyszin: Békés
Megjelent: 2012 Április 13. ( Péntek ) 08:11
Módosítva: 2012 Szeptember 14. ( Péntek ) 14:39
Továbbképzés címe: „A gondozási terv készítés gyakorlata” – szakmai műhely A program engedélyszáma: M-03-045/2011. A továbbképzési pontérték: 20 pont

Tájékoztatom arról, hogy az Országos Szociális és Gyermekvédelmi Továbbképzési és Szakvizsga Bizottság által minősítést nyert "A gondozási terv készítés gyakorlata" akkreditált szakmai műhely továbbképzési programról. A minimum 18 fő, maximum 25 fő jelentkezése után, megyénként, kihelyezetten, a munkahelyhez minél közelebb tervezzük az indítást, a tervezett illetve a jelentkezési létszámtól függő időpontokban.

Továbbképzés címe: "A gondozási terv készítés gyakorlata" – szakmai műhely

A program engedélyszáma: M-03-045/2011.

A továbbképzési pontérték: 20 pont

A továbbképzés szervezője: Mentálhigiénés Egyesület Dél-alföldi Regionális Szociális Módszertani Intézmény tagja Pszichiátriai és Szenvedélybeteg ellátás módszertana

A továbbképzés célja, tartalma: A pszichiátriai-, a szenvedélybeteg, valamint a hajléktalan- és az idős ellátásban dolgozó szakemberek számára a gondozási terv készítés elméleti és gyakorlati ismereteinek bővítése, fejlesztése. A szakmai műhely a résztvevők aktivitására építve, a csoportmunka és az esetfeldolgozás eszközeivel az eddigi jó gyakorlatok megerősítését és elterjesztését, valamint új gyakorlatok kidolgozását kívánja megvalósítani. A továbbképzés során feltárjuk a gondozási terv készítésével összefüggő dilemmákat, bizonytalanságokat, ezekre válaszolva minden alkalommal szakmai konszenzust fogalmaznak meg a résztvevők. A szakmai műhely eredményeként várható, hogy a résztvevő a saját munkaterületén szakmailag kompetens módon lesz képes gondozási tervet készíteni, hosszú távon tudja alkalmazni a szakmai műhelyen megszerzett ismereteket.

1. A gondozási terv jelentősége, funkciója a gondozási folyamatban.

A gondozási terv készítésének célja. Alapelvek. A gondozási terv kötelező elemeinek áttekintése, értelmezése. Az állapot- és életvitel- és a szükségletfelmérés módszerei, dokumentumai. Dokumentumelemzés. A gondozási terv készítésének gyakorlata az alapszolgáltatásban, illetve a szakosított ellátásban. Az új igénybevevő első gondozási tervének elkészítésére előírt 1 hónapos határidő kérdése.

Napzárás: Az első témával kapcsolatos konszenzus megfogalmazása.

2. Az ellátott és a gondozó együttműködése a gondozási terv megalkotásakor.

A gondozási terv készítésében résztvevők köre. Hogyan tudjuk a klienst saját céljai meghatározásában segíteni? A kliens testi-lelki-szociális szükségleteinek, motivációjának, erőforrásainak felmérése. Az ellátott kapcsolati hálója, a természetes segítők gondozási folyamatba való bevonásának lehetőségei. A természetes támogatók, hozzátartozók személyes céljainak felvétele. A multidiszciplinális team működtetése, szerepe a gondozási célok elérésében.

Napzárás: A második témával kapcsolatos konszenzus megfogalmazása.

3. A gondozási célok eléréséhez illeszkedő módszerek meghatározása, a kliens és a gondozó által vállalt feladatok. A megállapodás.

A Ki, mikor, mit tesz kérdése. Hogyan foglaljuk össze megállapodásban az adott gondozási időszakra vonatkozó javasolt feladatokat? A feladatütemezés. A hatékonyságfokozás eszközei.

Napzárás: A harmadik témával kapcsolatos konszenzus megfogalmazása.

4. A gondozási terv módosítása jelentős állapotváltozás esetén.

A Prochaska-DiClemente-féle felépülési modell alkalmazása a gondozási tervhez kapcsolódóan. A kliens ambivalenciáinak billegtetése pozitív irányba. A kliens által felkínált problémák és rejtetten jelen lévő problémák kezelése. A helyzetnek és a kliens személyiségének megfelelő visszajelzések adása.

Napzárás: A negyedik témával kapcsolatos konszenzus megfogalmazása.

5. A gondozási terv felülvizsgálata.

A gondozási terv értékelésének szempontjai és módszerei. Az állapotjavulás vizsgálata a célkitűzés tükrében. A gondozás hatékonyságának mérése. Mi a teendő, ha gondozási tervben kitűzött célokat nem sikerült megvalósítani? A problémamegoldó lap használata. Az új gondozási terv elkészítése.

Napzárás: Az ötödik témával kapcsolatos konszenzus megfogalmazása.

6. A gondozási terv, mint a kliens képessé tétele személyes céljai eléréséhez a terápiás közösség szemlélet rendszerében.

A hosszú távú ellátás során jelentkező előrelépések, visszaesések kezelése. A kezelésben töltött idő és a felépülés eredményessége közötti összefüggés. A tervezés, mint a gondozás folyamán a kliens által elsajátított készség. Az önállóvá érés és az elengedés folyamata. A gondozás értékelése és lezárása. Az utánkövetés lehetőségei.

A terápiás közösségi szemléleti rendszerrel kapcsolatos ismereteinek bővítése, a saját alapszolgáltatásban illetve szakosított ellátás terápiás szemléletének, módszereinek összegyűjtése, elemzése. Hozzátartozókkal történő munka.Napzárás: A hatodik témával kapcsolatos konszenzus megfogalmazása.

A továbbképzés oktatói:

Műhelyvezető: Szokolay Ildikó Képzettség: általános szociális munkás, módszertani munkatárs

Puskásné Halál Ágnes Képzettség: általános szociális munkás, közösségi koordinátor, szociális szakvizsga-idősellátás, rehabilitációs gazdasági menedzser, szociálpolitikai szakértő

Csercsinszkiné Bottyán Ilona Képzettség: szakvizsgázott általános szociális munkás, mentálhigiénés szakember

Körömi János Képzettség: szociális menedzser, addiktológiai konzultáns, szupervizor, személyügyi szervező

Szűcs Judit, szakvizsgázott általános szociális munkás, mentálhigiénés szakember, munka-erőpiaci felnőttoktató, módszertani vezető

A továbbképzés időtartama: 6 fórum, hetente egymást követő 2 nap

Maximális hiányzás mértéke a program időtartamának 10 % -a.

A résztvevő által fizetett részvételi díj: 20.000.- Ft/fő

A továbbképzés végén igazolást állítunk ki az eredményes részvételről.

Jelentkezés: a csatolt jelentkezési lap munkatársanként történő kitöltésével és mielőbbi visszaküldésével lehet.

A jelentkezést visszaigazoljuk, és ekkor tájékoztatjuk a részvételi díj átutalásának időpontjáról, a továbbképzés pontos helyszínéről, kezdési és befejezési időpontjáról is.

Jelentkezés:

E-mail: mentamodszertan@gmail.com

Telefon/fax: 06 /66/643-991

Személyesen: 5630 Békés, Borosgyán u. 1/1.

Levélben: 5601 Békéscsaba, Pf. 303.

Átutalási bankszámlaszám:

Mentálhigiénés Egyesület, CIB Bank Zrt. 10702057-48396305-51100005

Csoport

Tervezett helyszín

Az indítás tervezett időpontja

1.

Szentes

2012. május

2.

Békéscsaba

2012. szeptember

Kelt: Békés, 2012. április 6.

Üdvözlettel:

Szűcs Judit

módszertani vezető

egyesületi elnök

Letölthető dokumentumok

# Fájlnév Méret
1 gondozasitervmeghivoterv 68KB
2 jelentkezesi_lap 46.5KB

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!