Továbbképzés címe: „Hogyan előzzük meg a veszélyeztető illetve


Továbbképzés címe: „Hogyan előzzük meg a veszélyeztető illetve a közvetlen veszélyeztető állapot kialakulását?„ – szakmai műhely A program engedélyszáma: M-03-046/2011. A továbbképzési pontérték: 15 pont

Tájékoztatom arról, hogy az Országos Szociális és Gyermekvédelmi Továbbképzési és Szakvizsga Bizottság által minősítést nyert "Hogyan előzzük meg a veszélyeztető illetve a közvetlen veszélyeztető állapot kialakulását?" akkreditált szakmai műhely továbbképzési programról. A minimum 18 fő, maximum 25 fő jelentkezése után, megyénként, kihelyezetten, a munkahelyhez minél közelebb tervezzük az indítást, a tervezett illetve a jelentkezési létszámtól függő időpontokban.

Továbbképzés címe: "Hogyan előzzük meg a veszélyeztető illetve a közvetlen veszélyeztető állapot kialakulását?" – szakmai műhely

A program engedélyszáma: M-03-046/2011.

A továbbképzési pontérték: 15 pont

A továbbképzés szervezője: Mentálhigiénés Egyesület Dél-alföldi Regionális Szociális Módszertani Intézmény tagja Pszichiátriai és Szenvedélybeteg ellátás módszertana

A továbbképzés célja, tartalma: A veszélyeztető illetve a közvetlen veszélyeztető állapotú pszichiátriai, szenvedélybeteg, demens, fogyatékkal élő ellátottak ápolását-gondozását, egyéni esetkezelését végző szakdolgozó preventív módszerekből álló eszköztárának bővítése, a módszerek biztosabb alkalmazásának megerősítése a terápiás közösségi szemléleti keretben. A továbbképzés gyakorlatorientált, eredményként várható, hogy a résztvevő a saját munkakörében reflektív módon, készségszintjén, arányosan alkalmazni tudja a magas biztonságot nyújtó preventív módszereket.

1. A terápiás közösség szemlélet rendszere.

A terápiás közösségi szemléleti rendszerrel kapcsolatos ismereteinek bővítése, a saját alapszolgáltatásban illetve szakosított ellátás terápiás szemléletének, módszereinek összegyűjtése, elemzése. Hozzátartozókkal történő munka. A veszélyeztető és közvetlenül veszélyeztető állapot és megelőzésével kapcsolatos felismerési képesség fejlesztése. Napzárás: Az első témával kapcsolatos konszenzus megfogalmazása.

2.A preventív biztonság védelem és fokozatai, módszerei és a korlátozás definiálása, megkülönböztetése.

Annak a megállapítása, az összegyűjtése, hogy mi a magas biztonságú védelem, mi a korlátozó intézkedés, és mi nem tekinthető korlátozó intézkedésnek, a megkülönböztetési képességfejlesztése. A preventív védelem fokozatainak összegyűjtése, folyamatábra készítése, szakmai kompetencia meghatározása. A szakmai kompetenciák, a felépülést szolgáló pszichoszociális rehabilitáció módszereinek összegyűjtése. Hozzájárulás, a magas biztonságot adó védelmi intézkedéseket tartalmazó eljárásrend kidolgozásához. Csoportmunka. Napzárás: A második témával kapcsolatos konszenzus megfogalmazása.

3.A korai figyelmeztető tünetek felismerése, elemzése, a preventív magas biztonságú védelem fokozatának meghatározása, gondozási tervbe történő beépítése.

A korai figyelmeztető tünetek felismerésével, értelmezésével kapcsolatos készségfejlesztés, az értelmezés helye és megjelenése a terápiás közösség működési rendszerében, a preventív biztonságos védelem fokozatának a meghatározása és a gondozási tervbe történő beépítése, kivitelezése. A reflektív gondozási tevékenység, és a szakmai kommunikációs készség fejlesztése. Dokumentáció. Kiscsoportos munka. Szituációs játék. Napzárás: A negyedik témával kapcsolatos konszenzus megfogalmazása.

4. A veszélyeztető illetve a közvetlen veszélyeztető állapot megelőzése érdekében végzett felmérési folyamat, módszerek, elemzés, visszacsatolás.

A gondozási dokumentációs alapismeretek frissítése és bővítése, a kockázat felmérés specialitásairól szóló komplex ismeretek gyakorlati alkalmazása a következő területeken: az állapotfelmérés, életútinterjú, hozzátartozókkal végzett munka, zárójelentések, a gondozási terv és a felülvizsgálata, egyéb gondozási dokumentum elemzés, a korai figyelmeztető tünetek, már előfordult veszélyeztető magatartás oka és az alkalmazott beavatkozás, valamint a korlátozó intézkedés tapasztalatainak az áttekintése, elemzése csoportmunkában. Dokumentumelemzés. Szituációs játék. Napzárás: A harmadik témával kapcsolatos konszenzus megfogalmazása.

5. A hatékony változáskezelés és az értő visszacsatolás a terápiás közösségben, a szakszerű dokumentálás.

A közösségi szociális munka szellemében a terápiás közösség közösségi színtereinek és működéseinek áttekintése: kiscsoport, nagycsoport, lakógyűlés, ellátotti önkormányzat, a munkacsoport megbeszélés, az esetmegbeszélés, a szupervízió. A változás értő figyelemmel történő kommunikálási készségének a fejlesztése, a hatékony konfliktuskezelés készség fejlesztése. Kiscsoportos munka. Szituációs játék. Napzárás: Az ötödik témával kapcsolatos konszenzus megfogalmazása.

6. Az ellátotti és ellátói jogok és kötelezettségek a preventív védelem és a korlátozó intézkedés területen

A kliens felépülését biztosító terápiás közösségben az ellátotti és ellátói jogok és kötelezettségek érvényesülése, jogtudatosság, jogvédelem, érdekvédelem, érdekképviselet. A jogsérelmek, dilemmák példákon keresztül történő megbeszélése. A preventív magas biztonságú védelem, a korlátozó intézkedés, a gondnokság és az ellátotti jog érvényesülése példákon keresztül. A "Hogyan előzzük meg a veszélyeztető illetve a közvetlen veszélyeztető állapot kialakulását?" konszenzus anyag megfogalmazása, megvitatása.

A továbbképzés oktatója:

Szűcs Judit, szakvizsgázott általános szociális munkás, mentálhigiénés szakember, munka-erőpiaci felnőttoktató, módszertani vezető

Balogh Tímea Képzettség: mentálhigiénés szakember, személyügyi szervező, módszertani munkatárs

Hőhn Ildikó Képzettség: okleveles szociális munkás, ellátottjogi képviselő

Dr.Novotny Gabriella Képzettség: Pszichiáter szakorvos és a rehabilitáció szakorvosa

Szilbereisz Sebestyén általános szociális munkás, szociális menedzser

Szokolay Ildikó Képzettség: általános szociális munkás, módszertani munkatárs

A továbbképzés időtartama: 6 fórum, Hetente egymást követő 2 nap

Maximális hiányzás mértéke a program időtartamának 10 % -a.

A résztvevő által fizetett részvételi díj: 20.000.- Ft/fő

A továbbképzés végén igazolást állítunk ki az eredményes részvételről.

Jelentkezés: a csatolt jelentkezési lap munkatársanként történő kitöltésével és mielőbbi visszaküldésével lehet.

A jelentkezést visszaigazoljuk, és ekkor tájékoztatjuk a részvételi díj átutalásának időpontjáról, a továbbképzés pontos helyszínéről, kezdési és befejezési időpontjáról is.

Jelentkezés:

E-mail: mentamodszertan@gmail.com

Telefon/fax: 06 /66/643-991

Személyesen: 5630 Békés, Borosgyán u. 1/1.

Levélben: 5601 Békéscsaba, Pf. 303.

Átutalási bankszámlaszám:

Mentálhigiénés Egyesület, CIB Bank Zrt. 10702057-48396305-51100005

Csoport

Tervezett helyszín

Az indítás tervezett időpontja

1.

Mezőkovácsháza

2012. május

2.

Tompa

2012. szeptember

Kelt:Békés, 2012. április 6.

Üdvözlettel:

Szűcs Judit

módszertani vezető

egyesületi elnök

Letölthető dokumentumok

# Fájlnév Méret
1 jelentkezesi_lap 45KB
2 meghivotervv 67KB

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!