NEA pályázati fórumot tart a Megye!


A Békés Megyei Önkormányzat tájékoztató fórumot tart a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) által kiírt működési célú pályázati kiírásról, a megyében működő civil szervezetek részére.

A pályázat célja a civil társadalom erősítése, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése.

A Békés Megyei Önkormányzat szeretné, ha Békés megyéből minél több sikeres pályázat kerülne benyújtásra, ezért tart tájékoztatást a témakörben, a NEA Békés megyei kollégiumi tagjaival közösen.

Tájékoztató fórum:

Helyszín: Békés Megyei Önkormányzati Hivatal, Félemeleti Nagyterme

5600 Békéscsaba, Árpád sor 18.

Időpont: 2012. április 23., hétfő, 15.00 óra

Program: Köszöntő: Kónya István

Békés Megyei Közgyűlés Alelnöke

Tájékoztató Nemzeti Együttműködési Alap működési pályázatáról

Előadók: a NEA Békés megyei kollégiumi tagjai

Háttéranyag a NEA pályázatáról:

A rendelkezésre álló forrást a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium biztosítja a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) előirányzatának terhére. Az újonnan felálló Kollégiumok az arra érdemes pályázatok között összesen 1.883.359.416,- forintot osztanak szét.

A működési költség a projekteket- szervezeteket megalapozó, kiszolgáló, fejlesztő és adminisztráló, a törvényeknek való megfelelést segítő és a szervezet cél szerinti tevékenységének a feltételeinek biztosítása érdekében felmerült kiadás.

Háttéranyag a Békés Megyei Önkormányzat szerepéről:

A Békés Megyei Önkormányzat kiemelt szerepet vállal a megyei civil szervezetek összefogásában, melynek a közelmúltban több, látványos eredménye született.

Miután a Parlament 2011. december 15-én elfogadta az új Civil Törvényt, majd ezt követően a Magyar Közlönyben megjelent a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendelete a Nemzeti Együttműködési Alapról, mely a pályázati forrásokat osztja el, a megyei önkormányzat összefogást hirdetett a civil szervezetekkel is. A cél az új jogszabályi keretek és a pályázati rendszer széles körű megismertetése volt, továbbá a civil szektor összefogása a pályázatokat elbíráló szakmai kollégiumok elektori választásánál.

A Békés Megyei Önkormányzat koordinálásában minden korábbinál jelentősebb siker született az elektori választások terén, hiszen az öt civil kollégium közül – melyek a jövőben részt vesznek a civil pályázatok elbírálásában – az alábbi három kollégiumba szavaztak meg négy Békés megyei jelöltet.

Új nemzedékek jövőjéért kollégium: Herczegné Szabó Marianna

Többek között a nevelés, oktatás, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet, egészség megőrzés, kábítószer megelőzés területén dönt pályázatokról.

Közösségi környezet kollégium: Gyebnár Ágnes

Többek között kultúra, közművélődés, hagyományápolás, informatika, felnőttképzés területén dönt pályázatokról.

Társadalmi felelősségvállalás kollégium: Gábriel Pálné, Nagy Gábor

Többek között adományosztás, családsegítés, szociális tevékenység területén dönt pályázatokról.

A civil kollégiumokba bejutott képviselők is tájékoztatást tartanak a fórum során.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!