Átadták a KÉSZ Díjat!


A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Békési Szervezetének díját Balog Gáborné békési népművész, a Nefelejcs Egyesület egyik alapítója kapta!

Balog Gáborné, az ünnepélyes díjátadón elhangzott méltatása:

Városunk szülötte Ő. Az 1957-es világrajövetel után már a Rosszerdőn töltött gyermekkora indíttatást adott a népi hagyományok iránti elkötelezettségéhez.

Első lépésként olyan szakmát választott (női szabónak tanult, mestervizsgát is tett ebből a mesterségből), ahol megnyilvánulhatott kreativitása, alkotó gondolkodása. Az évek múlásával gazdagította ismereteit, elmélyítette felkészültségét. Megtanulta a virágkötészetet, a mézeskalács-készítés csínját-bínját, a foltvarrás technikáját, a kenderrel való bánást. Tudását művészi fokra fejlesztette, amit számos országos elismerés is bizonyít. (Magyar Kézműves Remek elismerés, a Néprajzi Múzeum pályázati fődíja, a Betlehemi Jászol pályázat díjazottja, de díjazták a kulturális örökség megőrzéséért is, hogy csak néhányat említsünk közülük.)

Megszerzett ismereteit, készségeit soha nem öncélúan, csak saját hasznára alkalmazta, általuk mindig a közösséget kívánta szolgálni. Hű maradt szülővárosához, az itt élő emberekhez. Nevéhez számos hagyományőrző tábor, játszóház, városi program fűződik. Ténykedése nyomán egyre ismertebbé és elismertebbé vált településünkön, aminek következtében számos közösség kérte segítségét, ötleteit, kétkezi munkáját. Bármilyen felkérésnek önzetlenül eleget tett és tesz.

Ténykedése akkor teljesedett ki, mikor Békéshez kötődő, hagyományainkhoz ragaszkodó emberekből vezetésével megalakult a Nefelejcs Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. E közösség élén számos, hírnévre szert tevő, tradícióvá vált rendezvényt tudhat magáénak.

Törekvéseire jellemző a régmúlt tárgyainak, technikáinak a jelenkorhoz való igazítása, továbbéltetése. Ez megmutatkozik mindennapi tevékenységében, alkotásaiban egyaránt. Felkutatja elődeink szokásai mellett tájjellegű ételeinket, játékainkat, népi motívumainkat.

A hagyományőrzésen túl példaértékű az emberekkel kialakított kapcsolata. Ez érvényes munkahelyi és azon túli kötődéseire egyaránt. Gazdag egyénisége páratlan szerénységgel ötvöződik. Tudását szívesen megosztja az arra fogékonyakkal. Legfőbb követői gyermekei, akikben ugyancsak sikerült felébreszteni a hagyományaink iránti tiszteletet.

Mindezek alapján döntött úgy a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének békési szervezete, hogy a helyi értékeket mentő és hagyományokat ápoló törekvéseiért, a már emlegetett végtelen szerénységéért, kitartásáért, keresztényi alázattal végzett eddigi és eljövendő tevékenységéért a 2012-ik évi KÉSZ-díjat Balog Gáborné Aninak adományozza.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!