Saját céget alapít a hulladékgazdálkodásra Békés városa!


Tárgyalások kezdődnek Békés városában önkormányzati tulajdonú hulladékgazdálkodással foglalkozó társaság létrehozása kapcsán. A testület támogatta és hozzájárult, hogy egy többségi önkormányzati tulajdonú társaság megalapításával kapcsolatos további lépésekről tárgyalásokat folytasson a városvezetés.

Elképzelések szerint kiemelt hangsúlyt fektetnének a szemléletváltásra és a szelektív hulladékgyűjtésre. Utóbbi munkálatokat a több éves szakmai múlttal rendelkező dunántúli cég közreműködésével valósítanák meg.

A tárgyalások ütemezése rendkívül fontos, hiszen a hulladékgazdálkodásról szóló törvényjavaslatban az szerepel, hogy 2013. január 1-től a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás állami irányítás alá kerül. A feladatokat csak olyan cég végezheti, amely legalább ötvenegy százalékban állami vagy önkormányzati tulajdonban van. Az új törvény az ország egészében kötelezővé teszi az elkülönített hulladékgyűjtési rendszert, amelyet 2015-ig szükséges elindítani. A rendszer célja, hogy 2020-ig a háztartásokból származó üveg, fém, műanyag és papír hulladék ötven százaléka, a nem veszélyes építési-bontási hulladék hetven százaléka visszagyűjtésre és újrahasznosításra kerüljön.

A tervezett jogszabály szemléletváltásra ösztönöz, melynek legfőbb célja, hogy kevesebb szemét keletkezzen és az nagyobb arányban hasznosuljon. Ezen szempontok figyelembevételével az érintettek végleges döntését sorozatos tárgyalások kísérik majd Békésen.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!