Megnyílt a békés kikötő!


Idén is sokrétű lehetőségekkel várja Békés a vizek és a vízi turizmus szerelmeseit. A városi kishajókikötőben éppen a hét elején kezdődött meg a szezon, a létesítmény közelében fekvő Dánfok csaknem 600 méteres homokos szabadstandja csábítja a látogatókat.

Békés megye negyedik legnagyobb városa és egyben névadó települése az elmúlt években vízi turizmus fellendítésének érdekében rengeteg programot szervezett és több nagyszabású projektet valósított meg. Utóbbiak során építették ki a "Körösök lágy ölén" projekt keretében létrehozott Körös "Menti" Kishajókikötő - és átemelőt is.

A Kettős-Körös mellett 2007-ben uniós támogatásból épült a nyolcvanöt férőhelyes, igényes kivitelezésű kikötő. A "víz megálló" kihasználtságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a folyón fölfelé haladva a román határig lehetőség van kiváló horgászhelyek elérésére, vízi sportok űzésére. A folyó alsó szakasza akár a Tiszáig horgászható, hajózható vadregényes környezetben. Ezért nem is meglepő, hogy a kikötő évről évre több embert vonz Békésre. Az önkormányzat minden eszközével segíti is a kikötő forgalmának növekedését, cél a város idegenforgalmi kapacitásának maximális kihasználása. Ennek részeként idén áprilistól a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ működteti tovább a létesítményt. Ezzel a lépéssel Békésen szinte az összes turisztikai jelentőséggel bíró önkormányzati létesítmény – uszoda, Dánfok, kikötő - egy kézbe koncentrálódik.

Meggyőződésem, hogy Békés városának maximálisan ki kell használnia a Körösök természeti szépségében rejlő turisztikai lehetőségeket. Ez pedig csak természeti és környezeti fenntarthatóságot figyelembe vevő komplex szervezéssel és koordinációval valósítható meg. - mondta el lapunknak Izsó Gábor polgármester.

A városban több program is a víz és a kishajókikötő köré épül. Június végén július elején például kihagyhatatlan állomása az önkormányzat rendezésében az "Egy hajóban" evezünk vízitúra vagy a szeptemberben sorra kerülő nagy családi duatlon verseny.

A kikötő egészen október 31-ig tart nyitva. A kikötői szolgálat a nap 24 órájában rendelkezésre áll. Lehetőség van utánfutó, túrakenu, bérlésére és sárkányhajó kipróbálására valamint sétacsónakázásra. Ingyenesen használható a kialakított főzési lehetőség és tűzrakó, szalonnasütő helyis. A kikötői szolgáltatásokat igénybe vevőknek őrzött parkoló biztosított. Ha valaki minimum 1 hónapra elhelyezi hajóját a kikötőben, kap egy főre szóló Dánfoki Üdülőhasználati lehetőséget egész szezonra.

Bővebb felvilágosítás a szolgáltatásokkal kapcsolatosan Braun Mihály kikötőmestertől kérhető a 20/272-74-77-es vagy a 20/271-95-51-es telefonszámon valamint a braunmihaly53@gmail.com email címen.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!