Beszélgetés Polgár Zoltánnal


Megjelent: 2012 Május 11. ( Péntek ) 18:41
Módosítva: 2012 Május 16. ( Szerda ) 11:20
Az U11 ERIMA Országos Gyermek Kézilabda-bajnokságot ez évben Békés rendezhette meg. Ennek lehetőségéről, az utánpótlás helyzetéről beszélgettünk Polgár Zoltánnal, a Békési Férfi Kézilabda Klub elnökével.

Minek tudható be, hogy ebben az évben Békésen rendezték meg az U11 országos bajnokságot?

Évről évre léptünk előre. Tavaly 5 országos versenyen vehettünk részt, ami különleges, hisz az országban csupán két ilyen csapat volt. Ez úgy jöhetett létre, hogy elkezdtünk egy utánpótlás képzést. 3 éve Kádas Lászlóval, az utánpótlás igazgatójával dolgoztunk ki erre egy rendszert. Az alapja, bármennyire furcsa, a munka. Könnyűnek tűnhet, de rengeteg erő kell hozzá, hogy 3 év alatt a nulláról idáig juthassunk. Eközben szisztematikusan építkezünk, a jövőbe tervezve és a jelenben dolgozva. Lásd utánpótlás szlogenünket: "Kézilabda óvodától az érettségiig."

Péntektől vasárnapig felbolydult a város, több száz néző, és nyolc csapat vett részt a bajnokságon….

Igen, már pénteken megérkeztek a csapatok, őket a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény kollégiumában szállásoltunk el. Szombaton kezdődtek a csoportmérkőzések, amelyek egész nap zajlottak. Este a "megfáradt" edzőket a Békési Pálinkaházban láttuk vendégül és ismertettük meg Békés város nevezetességeivel, és turisztikai sajátosságaival. Az esti program végén pedig finom békési pálinka és kolbász mellett egy kötetlen beszélgetéssel zártuk az estét. Vasárnap a helyosztó és döntő mérkőzések következtek, melyeket 400-500 néző drukkolt végig. A bajnokság ideje alatt az éhes csapatokat a Bagoly vendéglő várta reggel, délben, és este. Külön köszönöm Patai Ferinek, és csapatának a maximális és gyors kiszolgálást és a finom, nagyadag ételeiket. A csapatok, és vezetőik is megemlítették a hely szépségét és kifogástalan vendéglátást.

Csapatunk fantasztikus eredménnyel zárta a bajnokságot, a döntő meccs pedig felejthetetlen volt…

A döntő sípszó elhangzásakor, amelyet az Éles-kézisulival játszottunk már egy gombostűt sem lehetett leejteni a városi sportcsarnokban. Az MKSZ vezetői meg is említették, hogy nem gondolták, hogy ennyien megjelennek, és ilyen jó hangulat lesz a nézők között. Mikor Miki bedobda az utolsó másodpercekben a győztes gólt, felrobbant a csarnok. Kiszakadt mindenkiből az öröm. A szurkolók a pályára özönlöttek és éljenezték a győztes csapat tagjait és edzőit. Bizony-bizony a győztes csapatból is sokan sírtak, játékosok, edzők, vezetők és a szülők is. Az öröm pillanatai voltak ezek ott a pályán azokban a percekben, amelyet azért érdemelte meg ez a kis csapat és szerető közönsége, mert hitt a munkában és bízott abban, hogy jó úton járnak! Meg kell köszönni az edző kollégáknak azt a munkát, amelyet a szürke hétköznapokon végeznek, mert ez a döntő már csak a hab a tortán. Kihagyhatatlanok a szülők, akik mindenben kiveszik a részüket. Nincs olyan terület ahol ne segítenének. Büszkeséggel tölt el, hogy jómagam is részese lehetek ennek a békési "kézilabda családnak"!

Most, hogy a békési U11 az országos bajnok, mik az ez utáni tervek az utánpótlással?

Nem állunk meg az úton, ez csak egy mérföldkő volt. Erőt merítünk belőle és dolgozunk tovább. Már most hétvégén országos elődöntőn veszünk részt. Jövő héten pedig ismét országos döntő vár ránk Debrecenben. Szervezzük nyári edzőtáborainkat korcsoportjainknak. Szeretnénk egy kézilabda napközis tábort is létrehozni. Nagy dolog volt, hogy Békés országos döntőt rendezhetett és ígéretet kapott, hogy jövőre is rendezhet. Azon fogunk dolgozni, hogy előteremtsük továbbra is az anyagi és tárgyi feltételeket hozzá. Köszönjük támogatóinknak az eddigi segítségüket és bizakodunk, hogy lesznek akik még csatlakoznak hozzájuk és segítenek, mivel egy nagyon szép és szerethető sportágról van szó.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!