A Békési Balesetmegelőzési Bizottság felhívása!


Részletek:

" Nem a motor bekapcsolása az első, hanem a biztonsági övé!"

A Békési Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a közúti közlekedés szabályainak betartására.

Külön felhívjuk a figyelmet a biztonsági gyermekülés biztonsági övvel történő együttes használatára, ugyanis a közúti balesetek során évről évre több gyermek veszti életét autóban, mint gyalogosként, vagy kerékpározás közben.

Az övé a főszerep!

A biztonság három tényezőn múlik. Egyrészt a gépkocsivezető magatartásán, másrészt a jármű aktív biztonsági berendezésein (a féken, a mozgást felügyelő többféle elektronikán) harmadrészt pedig a passzív biztonsági eszközökön.

Ha van a gépkocsiban légzsák miért kell bekapcsolni a biztonsági övet is?

Sok autós úgy gondolja, hogy az autóba épített légzsák olyan biztonságot nyújt a bent ülők számára, hogy a biztonsági öv bekapcsolása nyugodtan elhagyható. Ez azonban tévedés!! A légzsákot ugyanis mindig az üléshez biztonsági övvel rögzített emberekre tervezik. Ha tehát valaki elmulasztja rögzíteni magát, a tehetetlenségi erő miatt előre csapódó testét az ellenkező irányból nagy erővel berobbanó légzsák nem védi meg, sőt, további sérüléseket okozhat. A légzsák épen ezért csak a biztonsági övvel együtt hatásos, tehát a légzsákkal rendelkező gépkocsikban is mindig használjunk biztonsági övet!

Gyermekek védelme az autóban

A közúti balesetek során több gyermek veszíti életét autóban utasként, mint gyalogosként vagy kerékpárosként.

Ütközéskor, de még erős fékezéskor is a benn ülők a sebességtől függően a testsúlyuk többszörösének megfelelő erővel vágódnak neki az előttük lévő belső- esetenként szilárd- részeknek, vagy kirepülnek a kocsiból súlyos, illetve végzetes sérülést szenvedve.

Ezt akadályozza meg a bekötött biztonsági öv. Igen ám, de a gépkocsi ülését, övrendszerét a felnőttek részére készítik s ezeket a méretük miatt a kicsi utas a rendeltetésüknek megfelelően használni nem tudja, mivel a biztonsági övet átlag testmagasságú emberekre méretezték.

A gyermekülés a gépkocsi tartozéka hasonlóan a biztonsági övhöz. A biztonsági gyermekülés gyűjtőfogalom és ide tartoznak a kagylós ülések valamint minden olyan eszköz mely a gyermek számára a kocsi beépített övének használatát biztonságosan lehetővé teszi. Ilyen pl:az ülésmagasító.

A gépjárműben történő utazás biztonságát csak a szabványos biztonsági gyermeküléssel adhatjuk meg gyermekünknek.

Jó utat és balesetmentes közlekedést kíván a Békési Balesetmegelőzési Bizottság!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!