Az egészséges táplálkozásról napjainkban sok szó esik. Tudjuk, hogy a helyes táplálkozá salapvető feltétele egészségünk megőrzésének és számos betegség
elkerülhető, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, melyekre szervezetünknek valóban szüksége van.
Számos kutatás eredményeként egyértelművé vált, hogy táplálkozási szokásaink alapvetően befolyásolják egészségi állapotunkat.
A helytelen táplálkozás gyakran komoly betegségek forrása lehet.
Az egészségmegtartó, betegségmegelőző táplálkozás egyszerű, mégis nehéz, mert odafigyelést és szokásaink megváltoztatását kívánja.
A táplálkozással összefüggő betegségek körében vezető szerepe van a szív- és érrendszeri betegségeknek, amelyek a halálozás 51%-ért felelősek.
Az elhízás gyakorisága az egész világon, így Magyarországon is növekszik és ezzel együtt nő a társuló betegségek – cukorbetegség, magasvérnyomás,
érelmeszesedés előfordulása.
Az egészséges táplálkozás szerves része a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel, ennek hiánya kóros folyamatokat indíthat el.
Fontos a táplálkozás időzítése is, tehát hogy reggelire bőségesen, ebédre kiadósan, lefekvés előtt pedig keveset együnk.
Hogyan kell egészségesen táplálkozni? Mit igyunk?
A víz legfontosabb feladata a szállítás, kiválasztás. A tápanyagok víz közvetítésével jutnak be a sejtbe, ott a víz segítségével hasznosulnak és
a keletkezett végtermékek a víz által távoznak a sejtből és jutnak a tüdőbe, a bélcsatornába, a vesébe és kerülnek ki a szervezetből.
A napi folyadék szükséglet 2.0-2.5 liter, általában ennyi folyadékot veszít a szervezet verejtékezéssel, légzéssel, vizelettel és széklettel.
A szükséges folyadékmennyiség nagyobbrészét italokkal pótoljuk, kisebb hányadát ételekkel is magunkhoz vehetjük.
Fontos tudnihogy nyári hőségben, sportoláskor, hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó állapotok esetén jóval több folyadék távozik a szervezetből
és ezt fokozott folyadékbevitellel mielőbb pótolni kell.
Mit igyunk, teát?
A szomjúság legjobban vízzel, vagy teával oltható.
Az ásványvizek (a természetes ásványvizek dúsak kalciumban, magnéziumban, vasban és fluorban),
a tiszta víz (ha a csapvíz iható minőségű és ásványianyag tartalma megfelelő),
a gyümölcslevek (édesítő- és tartósítószer nélküli – ezt a csomagoláson feltüntetik),
a zöldséglevek,
teák (lényeges, hogy ne legyen fermentált, tehát elsősorban zöld tea).
Nem szabad elfelejteni, hogy étrendünkben a leves is fontos folyadék utánpótlási szerepet tölt be, együnk tehát minél több zöldség és gyümölcslevest.
Gyakran vezethető vissza az elhízás, a csontritkulás és a bélműködési zavar az ilyen helytelen ivási szokásokra.
Gyümölcsök, zöldségek fogyasztása
Egészséged megőrzése érdekében egyél naponta sokféle gyümölcsöt és Zöldséget, minden nap legalább kétszer, gyümölcsöt naponta háromszor fogyasszunk.
A zöldségek és a gyümölcsök az étrendben kulcsfontosságú szerepet játszanak.
MIÉRT KELL SOK ZÖLDSÉGET ÉS GYÜMÖLCSÖT ENNI?
A gyümölcsök és zöldségek sok és sokféle tápanyagot tartalmaznak. Vannak olyanok, amelyek gazdag karotin (látáshoz szükséges) források, mások C-vitaminban,
folsavban(vérképzés) és káliumban (csontképzés) gazdagok. Hazánkban például különösen a száraz bab és borsó olyan rostokat és egyéb anyagokat tartalmaznak,
amelyek rendkívül fontosak az egészség szempontjából.
Soknak magas a rosttartalma és legtöbbjüknek az elkészítése is nagyon egyszerű. Részesítsd előnyben az egész vagy darabolt
friss gyümölcsöt és zöldséget, mivel a fagyasztott, a konzerv és a szárított termékek már kevesebb "életétert" tartalmaznak.
Az alábbi felsorolásban található zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás részét képezik.
Zöldségek: paradicsom (mértékkel mert fokozza a savtermelést), répa, brokkoli, paprika (mértékkel mert fokozza a savtermelést), káposzta, édes burgonya, tök,
sütőtök, zöldborsó, saláta, leveles zöldségek, mint a spenót (folsavban gazdag,
vérképzéshez kell), kelkáposzta, lencse (vastartalma jelentős), szárazbab és borsó, párolt zöldség.
Gyümölcsök: alapvetően a szezonnak és a tájjellegnek megfelelő gyümölcsökek fogyasszunk, mint pl.sárgadinnye és sárgabarack, cseresznye, meggy, citrusféle
gyümölcsök(citrom), kivi, eper, szilva, alma stb.
Gabonafélék
Az egészséges táplálkozásalapja a gabonafélék rendszeres fogyasztása.
Fogyaszthatunk gabonafélékből ( de nem búzából) készült táplálékot, elsősorban a teljesértékű (rozs, zab, árpa stb), tehát korpát is
tartalmazó lisztből készült, magvakat is tartalmazó termékeket!
Figyelelm, a barna kenyér gyakran csak attól barna, mert barna cukrot raknak bele, mindig az figyeljék, minél kevesebb búzalisztből készüljön!
Tej és a tejtermékek
Óvatosan, mértékkel fogyasszunk, főleg a tejet! A tej, olyan összetett állati fehérje, amitől "szenved" a szervezet.
Allergiások különösen kerüljék, legfeljebb a savanyított tejtermékeket fogyasszák: aludttej, kefir, joghurt, túró, sajt.
A hús senkinek nem jó, de ha nem tudja elhagyni, fogyasszon halat, szárnyasokat!
Jó tanácsok mindenkinek
Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy megterhelő: egyenletesen osszuk el anapi táplálékmennyiséget.
Az elhízás megelőzése érdekében bőségesen fogyaszszunk zöldségfőzelékféléket, oliva olajjal elkészítve.
Az állati eredetű zsírok helyett inkább növényi eredetűeket (oliva olaj) használjunk ételkészítéshez, kenyérkenéshez, salátákhoz!
Végezetül
"Előírom Önnek a gyógyítás művészetének leghatásosabb fegyverét, a diétát"
Mondja Hippokratész és kívánom, hogy sikerüljön megvalósítaniuk!
Jó egészséget
Jeszenszky Attila
szakgyógyszerész
htpp//:gondoskodo.hu
http//:immunspecialista.hu