200 székely katona emlékére készül Békés megye emlékoszlopa


A három Körös folyó táplálja termékeny ölét, melyből Békés megye egyik szimbolikus növénye a napraforgó fejlődik.

Áldott állapotot jelképző hasán Békés megye címere rajzolódik ki, alatta idézettel: "Teljes a diadal a halál fölött! Halál, hol a te diadalod?" (Pál 1 Kor 15,54-55)

Így néz ki az a női alakot formáló emlékoszlop, melyet a Békés Megyei Önkormányzat augusztus elején állít fel Csíkkozmás településhez tartozó Nyergestetőn, s mely óriási összefogásra és közadakozásra késztette a megye 75 települését.

A 2,4 méter magas, keményfából faragott emlékoszlop azt a soha el nem múló emlékezést és összefogást szimbolizálja, mellyel a határon innen élők adóznak Nyergestető történelmi tragédiája előtt. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején kétszáz székely katona védte ezt a területet kétszázezer fős orosz hadsereggel szemben, bátorságukat, kitartásukat csak árulással sikerült megtörni, mindannyian odavesztek a hegyen folyó harcokban.

A székely történelem Termopülai csatája, az önfeláldozás e példája előtt az azóta eltelt évszázadok során több civil szervezet, település, magánember, államfőink is tisztelettel adóztak. Kezdetben, amikor tilos volt ünnepelni, az alcsíki emberek kis kereszteket állítottak a fenyőerdőkben, mára azonban kopjafák erdője áll a csata színhelyén.

A Békés Megyei Önkormányzat az emlékoszlop állításával csatlakozik a tragédia előtt tisztelgők sorához, ám korántsem egyedül. A megye 75 települése szinte egy emberként támogatva a kezdeményezést, anyagi helyzettől függően kisebb-nagyobb összeggel, vagy ahol a költségvetés végképp szoros, a polgármester és az alpolgármester saját pénztárcájából támogatja a nemes gondolatot. Nagyon sokan szeretnének csatlakozni a kiutazó delegációhoz, hogy leróják tiszteletüket az egykori hős katonák előtt a kopjafák tengerénél, melynek a Békés megyei, Szőke Sándor szobrászművész készítette napraforgós emlékoszlop kiemelkedő, egyedi mementója lesz.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!