Farkas Zoltán - Békés megye nyer!


Megjelent: 2012 Szeptember 7. ( Péntek ) 09:59
Módosítva: 2013 Március 24. ( Vasárnap ) 09:52
Magyar-román programokra eddig 24 millió euró támogatást nyert Békés

Újabb kétmillió euró támogatást hívhatnak le a békés megyei nyertes pályázók a magyar-román határon átnyúló programokat 85 százalékban támogató Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a kedvezményezett magyarországi megyék közül Békésben eddig 24 millió eurót, mintegy 6,8 milliárd forintot nyertek el a pályázók - tájékoztatta Farkas Zoltán (Fidesz), a Békés megyei közgyűlés elnöke, a Közös Monitoring Bizottság tagja az MTI-t szerdán.

Farkas Zoltán elmondta: az Európai Regionális Fejlesztési Alapban (ERFA) 2007-2013 között 224,5 millió euró pénzügyi keret állt rendelkezésre, az összegnek több mint tíz százaléka békés megyei pályázók számára. A Közös Monitoring Bizottság eddig 472 program támogatásáról döntött 211 millió euró értékben, a keretösszeg a 94 százalékáról. A még rendelkezésre álló támogatásról később döntenek - tette hozzá az elnök.

A projektek 85 százalékos EU támogatásban részesülnek, 10-15 százalék közötti nemzeti társfinanszírozás mellett a pályázók 0-5 százalék közötti önerővel járulnak hozzá a költségekhez - ismertette Farkas Zoltán.

Az elnök hozzátette: a határon átnyúló program négy kedvezményezett megyéje Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg, közülük a legtöbb támogatást békés megyeiek nyerték. A Békés Megyei Önkormányzatnak a jövőben is kiemelt célja lesz a határ menti kapcsolatok fejlesztése, a közgyűlés a projektekben vezető- és társpartnerként vesz részt.

A nagyobb projektek közül Farkas Zoltán kiemelte a Körös medence árvízvédelmi infrastruktúrájának közös fejlesztését, a két ország szomszédos vízügyi igazgatóságai a beruházás megvalósítására összesen 510 ezer euró támogatást kaptak ebből az alapból. A csatornahálózat és szennyvíztisztító rendszer kiépítése a romániai Székudvaron és a magyarországi Kétegyházán mintegy 2 millió euró támogatásban részesült. "Kötetlen világ" címmel 886 ezer euró támogatást kapott a Békési Kistérségi Társulás és a Bihar Megyei Tanács közös programja a két térség közötti nagysebességű kommunikációs hálózat fejlesztésére, magán és üzleti felhasználók részére.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!