Várják a nevezéseket a szárazkolbász versenyre október 3-áig. A morvák a disznósajtra, a szerbek a gyorsaságra esküsznek ha disznótorról van szó.
A nyári uborkaszezon után már a Csabai Kolbászfesztiválra készülnek a Csabai Kolbászklub Egyesületnél. Az igazi kolbászszezon előtt azonban egy kis gulyással melegítettek bi, mint Uhrin Zoltán elnöktől megtudtuk.
- Egy 22 fős csapattal részt vettünk a szolnoki gulyásfesztiválon szeptember elején, ahol 80 liter jóféle gulyást főztünk és aranyérmes gulyásfőző emléklapot nyertünk - mondta Uhrin Zoltán. A gulyás után azonban mostmár a kolbászé a főszerep.
- Szeretnénk tovább erősíteni a szárazkolbász versenyt, így a következő napokban ez az egyik fő téma nálunk - emelte ki, hozzátéve: szeretnék ha nemcsak az országban, de nemzetközileg is ismert és elismert lenne a kolbászfesztivál szárazkolbász versenye.
(A versenyre mű- és természetes bélben töltött száraz kolbásszal lehet nevezni a Csabai Kolbászfesztivál honlapján letölthető nevezési lap kitöltésével és visszaküldésével. A versenyre húsüzemek, magánszemélyek, kolbászt árusításra vagy saját fogyasztásra készítők egyaránt jelentkezhetnek. A kolbászt/kolbászokat 2012. október 02-03-án, 10-18 óra között lehet leadni személyesen a Csabai Kolbászklub Egyesületben, 5600 Békéscsaba, Szent István tér 9., és ide lehet elküldeni postai úton is. Információ Vincze Árpád Tel: 06/302003614. A minősítést a kolbászkészítésre vonatkozó szabványok, és a hagyományos házi szokások figyelembe vételével szakmai és társadalmi és média zsűri végzi2012. október 04-én sajtótájékoztatóval egybekötve.)
A fesztiválra több vendéget is vár a kolbászklub. - Ismét lesz kolbászklub sátor, és több disznóvágó bemutatót is tartunk, illetve vendégeink bemutatóiba is besegítünk majd.
A klub bábáskodik a cseh-morva és a szerbiai Sidből érkezett csapatok disznóvágó bemutatóinál is.
- Csehországban már nagyon gyakran nem háznál vágnak disznót, hanem szakemberrel vágóhídon, kisüzemi körülmények között. A pálinkázgatás persze megmaradt közben - taglalta a különbségeket Uhrin Zoltán. Mint elmondta: a kolbász hasonlóan készül, mint Békéscsabán, a disznósajtot azonban már ecettel és hagymával fogyasztják, a vérből pedig leves készül.
A szerbiai Sidben készülő kolbász annyiban különbözik a csabaitól, hogy nem kerül bele kömény, tudtuk meg. - Szerbiában nem kolbászgyúró versenyt rendeznek. Ott az a feladat,. hogy egy három fős csapat minál gyorsabban feldolgozza a sertést. A rekord 9 perc 40 másodperc, ez azt jelenti, hogy a disznóvágás után alig tíz perccel már a kolbászt töltik - mondta Uhrin Zoltán hozzátéve: ebből is ízelítőt kaphat majd a közönség a Csabai Kolbászfesztiválon.
A kulbászklub mindent megtesz azért, hogy népszerűsítse a csabai kolbászt. Eddig 10 országban 18 településsel és gasztronómiai rendezvénnyel állnak kapcsolatban. Összesen 116 különböző szakmai és társasági rendezvényen, kiránduláson képviselték a csabai kolbászt, 46 esetben külföldön.