Október 4-én tartották a verseny zsűrizését Békéscsabán a Kornélia Étteremben. A megmérettetésre mű- és természetes bélben töltött száraz kolbásszal lehetett nevezni. A szárazkolbászok viadalára húsüzemek, magánszemélyek, kolbászt árusításra vagy saját fogyasztásra készítők egyaránt jelentkezhettek. A beérkezett kolbászokat egy szakmai és egy média zsűri kóstolta és értékelte.
A zsűrinek 97 kolbász közül kellett kiválasztania legfinomabbakat. A hat tagú szakmai zsűriben helyet foglalt Zsótér László Bercsényi Zrt. elnök vezérigazgatója, Magyarországi sertéstenyésztők elnöke, Nagy László húsipari szakember,Tóth Csaba a Csabhús képviseletében,Uhrin Zoltán a Csabai Kolbász Klub elnöke, Szőke Tamás a T-Home megyei vezetője és zsűri elnöke Dallos Ferenc – All in Delikates tulajdonosa. A minősítést a kolbászkészítésre vonatkozó szabványok, és a hagyományos házi szokások figyelembe vételével végezték a döntéshozók. A kolbászok küzdelmében a szakmai zsűri a következő döntést hozta:
továbbá két különdíj is gazdára talált, hiszen a fesztiválalapítók Dr. Ambrus Zoltán és Dr. Ambrus Zoltánné (Zsuzsa) díjjal jutalmazza
szalámi kategóriában Leiszt Erikát Elekről,
kolbász kategóriában pedig Uhrin Sándort Budapestről.
A szakmai zsűrit követően a média zsűri is megízlelte és értékelte szárazkolbászokat. A zsűri munkájában részt vett Vad Péter a Békés Mátrixtól, Oszlács Norbert a Rádió 1 műsorvezetője, Ignácz Mihály a Hír6 internetes hírportál tulajdonosa, Dávid Zoltán a BékésEsttől a zsűri elnöke pedig Glasz László a Csaba Rádió ügyvezető igazgatója volt, emellett képviselte a Békés Megyei Hírlapot a lap főszerkesztő kiadóigazgatója Nánási János és a Csabai Mérleg munkatársai is jelen voltak a szárazkolbászok versenyén. A média zsűri döntésénél a kolbászok íze kapta a főszerepet és az alábbi döntés született:
A verseny díjainak ünnepélyes átadására 2012. október 19-én, 18.00 órakor a fesztivál Mokry Sámuel sátrának színpadán kerül sor.
A csabai kolbász népszerűsítése, a hagyományok továbbéltetése céljából egy receptfüzet kiadását tervezzük. Ennek érdekében szívesen fogadjuk a versenybe benevezett kolbászok receptjeit
(X) Reklám