Békéscsabai és mezőberényi siker a szárazkolbászok versenyén


A Csabai Kolbászfesztivál elmaradhatatlan eseménye a szárazkolbászok versenye, melyre előzetesen a napokban várták a nevezni vágyó versenyzők szárazkolbászait.

Október 4-én tartották a verseny zsűrizését Békéscsabán a Kornélia Étteremben. A megmérettetésre mű- és természetes bélben töltött száraz kolbásszal lehetett nevezni. A szárazkolbászok viadalára húsüzemek, magánszemélyek, kolbászt árusításra vagy saját fogyasztásra készítők egyaránt jelentkezhettek. A beérkezett kolbászokat egy szakmai és egy média zsűri kóstolta és értékelte.
A zsűrinek 97 kolbász közül kellett kiválasztania legfinomabbakat. A hat tagú szakmai zsűriben helyet foglalt Zsótér László Bercsényi Zrt. elnök vezérigazgatója, Magyarországi sertéstenyésztők elnöke, Nagy László húsipari szakember,Tóth Csaba a Csabhús képviseletében,Uhrin Zoltán a Csabai Kolbász Klub elnöke, Szőke Tamás a T-Home megyei vezetője és zsűri elnöke Dallos Ferenc – All in Delikates tulajdonosa. A minősítést a kolbászkészítésre vonatkozó szabványok, és a hagyományos házi szokások figyelembe vételével végezték a döntéshozók. A kolbászok küzdelmében a szakmai zsűri a következő döntést hozta:

  • helyezett Kucsera Lajos Békéscsabáról akit 150 ezer Ft pénzdíjjal és 100 ezer Ft értékű ajándékkal jutalmazzuk,
  • helyezett Majoros Béla Békéscsabáról aki 100 ezer Ft pénzdíjat és 75 ezer Ft értékű ajándékcsomagot kap,
  • helyezett Bacsa István Békéscsabáról aki50 ezer Ft pénzdíjban és 50 ezer Ft értékű ajándékban részesül.
  • továbbá két különdíj is gazdára talált, hiszen a fesztiválalapítók Dr. Ambrus Zoltán és Dr. Ambrus Zoltánné (Zsuzsa) díjjal jutalmazza
    szalámi kategóriában Leiszt Erikát Elekről,
    kolbász kategóriában pedig Uhrin Sándort Budapestről.

    A szakmai zsűrit követően a média zsűri is megízlelte és értékelte szárazkolbászokat. A zsűri munkájában részt vett Vad Péter a Békés Mátrixtól, Oszlács Norbert a Rádió 1 műsorvezetője, Ignácz Mihály a Hír6 internetes hírportál tulajdonosa, Dávid Zoltán a BékésEsttől a zsűri elnöke pedig Glasz László a Csaba Rádió ügyvezető igazgatója volt, emellett képviselte a Békés Megyei Hírlapot a lap főszerkesztő kiadóigazgatója Nánási János és a Csabai Mérleg munkatársai is jelen voltak a szárazkolbászok versenyén. A média zsűri döntésénél a kolbászok íze kapta a főszerepet és az alábbi döntés született:

  • 1. helyezett Kovács István Mezőberényből
  • 2. helyezett Pallér Sándor Újkígyósról
  • 3. helyezett Zelman Ferenc Tótkomlósról
  • A verseny díjainak ünnepélyes átadására 2012. október 19-én, 18.00 órakor a fesztivál Mokry Sámuel sátrának színpadán kerül sor.

    A csabai kolbász népszerűsítése, a hagyományok továbbéltetése céljából egy receptfüzet kiadását tervezzük. Ennek érdekében szívesen fogadjuk a versenybe benevezett kolbászok receptjeit

    (X) Reklám


    Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!