Csalók próbálkoznak tűzoltókészülékekkel!


A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének felhívása:

FELHÍVÁSA

Békés megye területén az üzletekben, a katasztrófavédelemre hivatkozva tűzoltó készüléket ajánlanak átutazó forgalmazók.

Ezek a tűzoltó készülékforgalmazók nem a katasztrófavédelem jogkörében keresték-keresik fel az üzleteket.

Ha a tűzoltó készüléket ajánló személyek a katasztrófavédelemre való hivatkozással és hatósági jogkörükben alkalmazott szankciókkal nyomatékosítják a tűzoltó készülék eladására vonatkozó szándékukat, akkor ezen személyek értékesítési szándékát mérlegeljék.

A szankcionálás nem lehet a megfélemlítés eszköze, a tűzoltó készülékek érvényességére a készenlétben tartó köteles ügyelni.

Fontos, hogy a tűzoltó készüléket a vonatkozó jogszabály szerint szükséges jelölni, az érvényességre való utalás a készülék címkéjén olvasható.

Ha olyan készüléket tartanak készenlétben, melynek érvényessége lejárt, azt az illetékességgel rendelkező Katasztrófavédelmi Kirendeltség bírságolhatja.

Jó tanács: egyszer megvásárolt készülék felülvizsgálati ideje lejárt, nem feltétlenül szükséges új készüléket vásárolni. A meglévő is felülvizsgálható arra szakosodott javító-karbantartó műhelyekkel szerződésben álló felülvizsgálókkal.

Jó, ha tudja:

- Az ellenőrzési szándékkal érkező, hivatásos állományú személy mindig egyenruhában érkezik. Szolgálati igazolványával igazolja magát, és szolgálati jelvénye is van.

- Az ellenőrzést végző minden esetben tájékoztatja az ellenőrzött személyt jogairól és kötelezettségeiről.

- Az ellenőr nem ajánl, és nem forgalmaz tűzoltó készüléket! Tájékoztat, a jogszabályok szerint milyen típusú tűzoltó készüléket szükséges készenlétben tartani.

Kérdéseikkel a területileg illetékes Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályához forduljanak:

5600 Békéscsaba, Kazinczy u. 9.

Tel.: 06-66/549-471


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!